Prima ediție pe luna aprilie 2022 a proiectului nostru o dedicăm prezentării volumului (Editura , Suceava, 2022), o culegere de texte, sub coordonarea lui Alexandru Petria, care reprezintă prima grupare editorială de amploare, atât prin numărul și numele participanților, cât și prin calitatea textelor, a direcției suveraniste, din spațiul nostru public. (Alexandru Petria). Cartea cuprinde 25 de eseuri semnate de academicieni, cadre didactice universitare, scriitori, artiști plastici, oameni de presă, juriști, personalități ale culturii noastre de astăzi. Ceea ce leagă aceste scrieri este nevoia tot mai acută de a trăi românește, în primul rând prin fapte. E o invitație la unitate și solidaritate a tuturor ce simt și gândesc românește. E o carte echilibrată, fără exagerări și oportunisme, dar de mare sinceritate și dorință de exprimare liberă. Trăiască Nația!”, spune Lucian Costache.
Dezbaterea cu tema „In Memoriam istoricul Vasile Novac”, în cadrul proiectului sub genericul „Evocări”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, eveniment care se va desfășura marți, 12 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vă propun să-l evocăm pe istoricul Vasile Novac, fost director general al Muzeului . Domnul Vasile Novac a fost cel care a pus bazele Muzeului
și, mai apoi, a reorganizat, din temelii, noul Muzeu de la Golești. A făcut enorm pentru cultura argeșeană, publicând nu mai puțin de 25 de cărți despre personalitățile județului, despre eroii săi. L-am invitat alături de mine pe istoricul Spiridon Cristocea, fostul director al Muzeului Județean Argeș, pentru a vorbi împreună despre cel care a fost, și va rămâne în memoria noilor generații, Vasile Novac”, precizează Jean Dumitrașcu.
Dezbaterea cu tema “Perspective asupra învățământului privat”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Adolescenți și mentori”, coordonat de scriitoarea, criticul literar, profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, având-o invitată pe prof. dr. Mirela Oanea, directorul Școlii Gimnaziale de Excelență “Sfânta Muceniță Filoteea” din Pitești și elevii Andrei Ilinca și Nicolae Mihai, eveniment care va avea loc marți, 12 aprilie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Educația din țara noastră este criticată frecvent. Cu reforme succesiv compromise în sistem, cu teste standardizate tot mai îngrijorătoare, cu abandon școlar în creștere - învățământul de calitate rămâne un deziderat greu de atins în România profundă. În ultimii ani rata de promovabilitate la examenele de capacitate și la examenul de bacalaureat a scăzut constant în școlile de stat - singurul beneficiu, se spune, mai în glumă, mai în serios, este acela că învățăm O alternativă la sistemul public de educație este învățământul privat. O alegere controversată, cu argumente pro și contra, deși unitățile particulare de învățământ nu au fost și nici nu ar trebui să fie în opoziție cu cele de stat, chiar dacă aici învățământul Unii părinți însă consideră că merită această investiție, iar raționamentele lor sunt de multe ori veritabile. Așadar, problema trebuie abordată la modul serios, într-o notă de moderație și de bun simț, atâta vreme cât ne unesc interesele pentru , spune Magda Grigore.
Prelegerea cu tema „Andreas Capellanus, ”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, susținut de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 12 aprilie, de la ora 20.00.
“Apărută în ediție bilingvă, latină și română, în colecția , în 2012, în traducerea Eugeniei Cristea, pentru prima dată în
limba română, și cu studiu introductiv de Anca Crivăț, , scrisă de Andreas Capellanus este cartea iubirii curtenești. Este, poate, cea mai importantă scriere medievală păstrată care prezintă iubirea de curte în Evul Mediu occidental. Mai mult decât atât, în ultimele decenii, a ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la felul în care se iubea și, mai ales, exprima literar iubirea, începând cu secolul al XII-lea. Principala întrebare, la care ne vom angaja și noi să răspundem este aceasta: ”, spune Marin Toma.
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X