înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
16-20 mai, Centrul Cultural Pitești / Info Evenimente

                                       

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 16 - 22 mai 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces fără restricții:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 16 mai, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Recital muzical și expoziție de desen, în cadrul proiectului „Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, susținut de cantautorul, artistul plastic, poetul, profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, luni, 16 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema „Târgul Piteștilor de la Mircea cel Bătrân la Constantin Brâncoveanu”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimar al municipiului Curtea de Argeș, marți, 17 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vom vorbi despre întemeierea Piteștilor în vremea lui Mircea cel Bătrân, despre Biserica Sfântul Gheorghe, construită de Constantin Șerban și despre curțile lui Constantin Brâncoveanu la Pitești”, spune Ștefan Dumitrache.

 

Recitalul de muzică folk - hop cu titlul „Republica Pitești”, susținut de M.C.Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, muzeograf, scriitor, cantautor, eveniment care va avea loc miercuri, 18 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Avândunvechi precedent învestita, nici-măcar-născuta Republică de la Ploiești, demers anti-monarhist terminat brusc și oportun, titlul propus nu este unul politic, bineînțeles. Și nic imăcar unul ironic. Este un pariu și atât. Cultura română respiră anormal, cu un plămân și jumătate, recte capitala și restul țării. Restul țării în sensul, cantitate neglijabilă. Sunt M.C.Grăilă și vă invit în Republica Pitești, un fel de rame noi la un tablou vechi. Un vechi târg de trocridicat în timpul comunismului în topul orașelor care chiar contează. Un brand care se auto-inovează natural, cu oamenii care îl duc mai departe. De la Pitești vom încerca să repoetizăm versul românesc, să punem la loc rima din bătrâni, clasică, cu zurgălăi în coadă. La mulți ani, Pitești!” este mesajul lui M.C. Grăilă.

 

Lansarea nr. 2/2022 al revistei-document „Restituiri Pitești”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, miercuri, 18 mai, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Revista document este o publicație a Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, care apare trimestrial de mai bine de cinci spre zece ani. Construite pe temeliile cercetării istorice a izvoarelor documentare despre trecutul Piteștilor, articolele publicate și-au păstrat esența în tot acest timp, însă au și explorat teme pluridisciplinare, aparținând unor domenii înrudite istoriei precum dreptul, teologia, literatura și variate aspecte ale culturii și civilizației umanității. În numărul curent, cititorii pot regăsi următoarele materiale: dr. Marius ANDREESCU ,Municipiul Pitești, vatră de spiritualitate, credință și cultură românească; Octavian DĂRMĂNESCU,„ Precesta Veche din Coastă”, cea mai veche biserică din Pitești. Istoric (1540-1865); Aurel RADU, Lista electorală din 1861 pentru alegătorii din județul Argeș și orașul Pitești; Mariana Paula LIMBĂLATĂ, Florile de la Goleşti; Jean DUMITRAȘCU, Cu , Piteștiul a dat tonul în țară dansului sportiv”, informează Marin Toma.

 

Dezbaterea cu tema „Ce înseamnă un jurnalist bun?”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescenți și mentori”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și prof. dr. Magda Grigore, avându-le invitate pe conf. univ. dr. Delia Duminică, prodecan al Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie din cadrul Universității Pitești, pe Iulia Lișman, absolventă a studiilor de Jurnalism, referent de specialitate la Biroul de Relații Publice UPIT și pe Mădălina Precup, absolventă a secției de Jurnalism și masterand la Comunicare organizațională, eveniment care va avea locjoi, 19 mai, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Conferința națională de istorie, cultură și civilizație “Pitești 634”, ediția a III-a, coordonată de redactorul-șef al revistei-document “Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care se va desfășura vineri, 20 mai, de la ora 15.00, la Primăria Municipiului Pitești.

“Vor susține comunicări după cum urmează:

dr. Florian MATEI-POPESCU,  lector asociat Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, Universitatea din Pitești, CS II, Institutul de Arheologie  al Academiei Române, București, Limesul Transalutan și Programul Național „Limes;

Stefan Cristian BADEA, Daniel BUCURA, Denisa Florentina CÎRSTEA, Tudor Adrian DESROBITU, Adrian Alexandru MIHAIL, Bianca-Gabriela NEACȘU, studențianul I, Facultatea de Teologie, Litere,Istorieși Arte, Universitatea din Pitești, Despre geneza Piteștiului medieval;

 conf.univ. dr. habil. Claudiu NEAGOE, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, Universitatea din Pitești, Orașul Pitești în relatările călătorilor străini din epoca fanariotă;

lect. univ. dr. Cornel POPESCU, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte (Universitatea din Pitești), manager Muzeul Județean Argeș,   Piteștenii și revoluția de la 1821;

dr. Nicolae MIHAI, CS III, Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane , Craiova,  Despre divorțuri, mariaje eșuate idisciplinare socială în Oltenia la mijlocul secolului al XIX-lea. O perspectivă de istorie culturală;

prof. dr. Elena ȘTEFĂNICĂ, director Școala Gimnazială <Vintilă Brătianu> din Ștefănești, Aspecte demografice ale orașului Pitești în epoca modernă;

drd. Octavian DĂRMĂNESCU (muzeograf, Biserica Domnească din Pitești),  Biserica Sf. Nicolae din Pitești. 60 de ani de la demolare>, informează Marin Toma.

 

Spectacol muzical-artistic susținut de copii și tineri care urmează cursuri de aptitudini artistice la Centrul Cultural Pitești și la Palatul Copiilor din Pitești, eveniment care se va desfășura sâmbătă, 21 mai, între orele 12.00 – 14.00 în Parcul Lunca Argeșului”.

 

Cupa „Zilele Municipiului Pitești la Șah”, ediția a II-a, eveniment organizat de Clubul de Șah ALFIL Pitești în parteneriat cu Primăria Municipiului Pitești prin Centrul Cultural Pitești, în zilele de 21 și 22 mai, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții. Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 22 mai, de la ora 14.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești.

„Structura competiției este următoarea:

Turneul A: Open U18 ,șah rapid, sportivi legitimați  născuți după 01.01.2004, 15 minute+10 secunde/mutare increment, omologat FR Șah, FIDE, 40 de locuri limitate

Turneul B: Fete U18 , sah rapid, sportive legitimate născute după 01.01.2004, 15 minute+10 secunde/mutare increment, omologat FR Șah, FIDE, 20 de locuri limitate

Programul competiției:

Runda I 21 maiora10:00; Runda II 21 maiora 11:30; Runda III 21 maiora 13:00; Runda IV 21 maiora 16:00; Runda V 21 maiora17:30; Runda VI 22maiora09:00;Runda VII 22 maiora 11:30.

Festivitatea de premiere ora 14:00 în Piața Primăriei Municipiului Pitești.

Arbitraj: Stănescu Adrian Open U18 , Adelina Toculeț Fete U18 – arbitri naționali

Înscrierea participanților și informații suplimentare:

prin e-mail [email protected]sautelefonicsau WhatsApp la numărul 0799785282, Andrei Radulescu.

Vă așteptăm la Pitești pentru a lua parte la această sărbătoare a șahului în orașul nostru! spune instructorul de șah Andrei Rădulescu, coordonator al competiției.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X