înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
19 – 23 septembrie 2022 Evenimente din plin.

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 19 – 23 septembrie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 19 septembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema „Filosofia Românească în Cumpăna Vremii. Dimitrie Cantemir, Domn al Moldovei și Prinț al Înțelepciunii”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, susținut de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, luni, 19 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Filosoful Constantin Noica afirma că istoria gândirii și filosofiei românești este marcată de creația a trei mari personalități: Sfântul Voievod Neagoe Basarab, Dimitrie Cantemir și Lucian Blaga. În expunerile noastre anterioare ne-am referit la opera și contribuția aduse filosofiei și culturii românești de Neagoe Basarab și de Lucian Blaga. Ne propunem să prezentăm în această expunere personalitatea și creația Domnului Moldovei, Dimitrie Cantemir, supranumit de contemporani .

Dimitrie Cantemir a fost domnul Moldovei în două rânduri (martie-aprilie 1693 și 1710-1711) și un mare cărturar al umanismului. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de: enciclopedist, etnograf, filosof, istoric, lingvist, compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin”, spune Marius Andreescu.

 

Dialogul cu tema „Karma – Acțiunile noastre și consecințele lor”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Lumea interioară între mit și știință”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, având-o invitată pe lector univ. dr. Lucia Neagoe de la Facultatea de Sociologie, Psihologie și Pedagogie a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 19 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“De multe ori nu găsim explicații pentru ce ni se întâmplă și considerăm că alții sau împrejurările exterioare sunt de vină pentru starea noastră fizică si psihică sau pentru evenimentele negative din viața noastră. A învăța deprinderea de a fi conștienți de consecințele acțiunilor, gândurilor, emoțiilor noastre și a ne asuma responsabilitatea pentru ele reprezintă una din cheile majore ale trăirii unei vieți conștiente, mai echilibrată și mai împlinitoare”, spune Alexandra Grigorescu.

 

Dezbaterea cu tema „Valorile morale”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Copii și părinți, prietenii mei”, coordonat de prof. Simona Maria Mitroi, marți, 20 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Dialogul cu tema „Câmpulung, orașul copilăriei fericite”, în cadrul proiectului sub genericul „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, coordonat de promotorul cultural și interpreta de romanțe și folclor Mariana Claudia Filipescu, având-o invitată pe Cristina Nicula, profesoară de limba și literatura română, din municipiul Câmplung Muscel, eveniment care se va desfășura marți, 20 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Distinsa mea invitată este absolventă a Facultăţii de Litere – Universitatea Bucureşti, promoţia 1969. Profesează  la Câmpulung, la Liceul Economic şi de Drept Administrativ, Liceul Industrial şi Liceul .

În anul 1978 devine prin concurs directorul Clubului Copiilor. De-a lungul carierei didactice are numeroase colaborări cu cele patru instituţii de cultură: Casa de Cultură a Sindicatelor, Casa de Cultură , Biblioteca Municipală, Muzeul Municipal. Are colaborări la reviste şi publicaţii de specialitate. Fiind om de litere, era firesc ca la un moment dat să scrie o carte, ceea ce s-a şi întâmplat. Cartea este o însumare  a unor experienţe de viaţă, o reconstituire a epocii interesante pe care doamna Cristina Nicula a parcurs-o. Este pasionată de muzica de bună calitate, operă, folk, iar romanţa ocupă un loc special în inima dânsei”, spune Mariana Claudia Filipescu.

 

Prelegerea cu tema „Iubirea dincolo de ființă”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Mari iubiri ale literaturii române”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/engleză Raluca Hana Sandu, marți, 20 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„În luna septembrie, proiectul își propune să aducă în prim-plan un scriitor de primă clasă, un profesionist în ale scrisului, dar și în ale iubirii: Liviu Rebreanu. Înalt, elegant, misterios, profesionist și meticulos în tot ceea ce făcea, Rebreanu era o adevărată forță creatoare ce fascina deopotrivă prin prezență și prin creație! Cu ochii mari, albaștri, , după cum se exprima un alt mare contemporan al său (Camil Petrescu), serios și rafinat, părintele atâtor romane magistrale, Liviu Rebreanu a lăsat în urma sa o moștenire culturală valoroasă ce depășește granițele țării noastre. Despre marea sa iubire, cea care i-a marcat viața, despre relația cu Fanny Rebreanu, soția sa, cea care i-a fost alături până în ultimele clipe, despre mister și despre cartea inimii sale, , vom discuta pe larg, deschis și sincer ca între prieteni, marți, 20 septembrie, de la ora 17,00, în Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești, într-o ediție cu invitați-supriză, cu tema . Vă așteptăm alături de noi să dezlegăm împreună misterul uneia dintre cele mai frumoase, cele mai complexe cărți din literatura română: ”, spune Raluca Hana Sandu.

 

Prelegerea cu tema „Ziua Limbii Române. Iscusirile și iscusințele limbii române în poezia lui Mihai Eminescu (II)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 21 septembrie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„Trăiască Nația!

Pe 31 august am sărbătorit Ziua Limbii Române. Acestei zile i-am dedicat prima emisiune din septembrie 2022: <Iscusirile și iscusințele limbii române în poezia lui Mihai Eminescu>. Și cea de-a doua emisiune din septembrie 2022 o dedicăm acestei mari sărbători, prin referiri la reprezentantul ei cel mai de seamă: . Ne vom referi cu precădere la câteva poezii din perioada berlineză a poetului, 1872-1874, pentru a descoperi farmecul limbii române și farmecul limbajului poetic eminescian. În privința conținutului operei sale, e impresionantă unitatea concepțională a operei de-a lungul întregii sale zămisliri și puternica sa originalitate, având ca deziderat, după propria expresie, . De aceea și repetăm, pentru că întotdeauna e nevoie de o atitudine când e vorba de cultură și de valorile ei identitare: fără descifrarea semnificațiilor unor cuvinte, expresii, construcții metaforice și figurate, fără cunoaștere transdisciplinară și transculturală, creația lui Eminescu rămâne opacă ori doar cunoscută precar, la suprafață. Am susținut întotdeauna că orice cunoaștere se bazează pe însușirile de vocabular și de folosire conștientizată a cuvintelor în contexte diferite, în registre diferite și în varii domenii de cunoaștere. Cine stăpânește vocabularul unei sfere de cunoaștere acela are acces la știința respectivă și îi poate oferi propriile cuvinte, concepte, noțiuni. O cauză a analfabetismului funcțional e sărăcia de cuvinte și de sensuri ale acestora și, de aici, și puținătatea gândirii și a nuanțelor ei mai subtile. Vom da exemple în care limba română e fermecătoare, subtilă și iscusită, capabilă de imagini și de latențe interpretative nebănuite”, spune Lucian Costache.

 

Dialogul cu tema „ Despre Maroc”, în cadrul proiectului „Aveți Cuvântul”, coordonat de publicistul Valentin Uruc, având-o invitată pe prof. Rodica Mihalache, artist plastic, miercuri, 21 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema „Vedanta între tradiție și știință”, susținută de filosoful Swami Svatmananda, originar din India, stabilit în Statele Unite ale Americii, eveniment care se va desfășura miercuri, 21 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociația „Calea Excelenței” și „Vedanta Learning Center”.

„Sri Swami Svatmananda și-a petrecut viața ca un om modern, cu o carieră de succes în tehnologie avansată, capital de risc, dezvoltare internațională și în multe organizații profit și nonprofit. A obținut două diplome de licență în Inginerie Electronică și Informatică și, la scurt timp, un Master în Management Internațional. În cariera sa a atins apogeul de a fi expert renumit în domeniile comunicării și managementului datelor. Și-a folosit abilitățile și instinctul antreprenorial pentru a ajuta la lansarea și gestionarea a peste patru afaceri și întreprinderi filantropice, pentru a lucra pe postul de consultant de dezvoltare internațională și a depus mărturie la cel de-al 101-lea Congres al Statelor Unite ale Americii în numele întreprinderilor mici. Cu toate acestea, a simțit o atracție de-a lungul vieții către înțelepciunea civilizațiilor antice precum grecii, mayașii, incașii, hopizii și, în cele din urmă, s-a stabilit în înțelepciunea antică a Indiei cunoscută sub numele de . După ce a finalizat o școală de trei ani de Vedanta în 2007, pregătirea sa a continuat, aprofundând și mai mult cunoașterea și tradiția vedică. Pentru a împărtăși această cunoaștere a început să călătorească pentru a dărui celor doritori, dar și pentru a întâlni și învăța de la alți mari învățători. Astăzi, Swamiji ține prelegeri grupurilor din întreaga lume despre cunoașterea vedică, inclusiv Hatha yoga, meditație, Jyotisha (astrologie vedică), Ayurveda (medicină vedică), Vāstu (arhitectură vedică), Sanskrită și Vedanta, numită și Brahman Jnana – învățături vedice despre natura supremă a realității, adevăr etc. Credința lui este: ”, spune indianologul, scriitoarea și editorul Carmen Tudor, fondatorul Asociației „Calea Excelenței”.

 

Prelegerea cu tema „Cum va fi manipularea în viitor?”, în cadrul proiectului sub genericul „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul și publicistul George Smeoreanu, joi, 22 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Neuroștiințele și fizica cuantică vor schimba decisiv paradigma manipulării”, spune George Smeoreanu.

 

Dezbaterea cu tema „Tradiție și identitate”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescenți și mentori”, coordonat de scriitoarea, criticul literar și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, avându-i invitați pe conf. univ. dr. Sorin Mazilescu de la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității Pitești, cercetător etnolog, pe prof. dr. Delia Dumitrică și pe studenta Oana Geanina Gâlcă Matei de la Facultatea de Științe ale Educației, Filiala Câmpulung Muscel, joi, 22 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Dacă România ar trebui să urce într-o , oare ce ar lua cu ea? Care ar fi lucrurile salvatoare, în stare să o recompună, să îi reconstruiască identitatea? Primul ar fi, desigur, limba, pe care Eugen Simion o numește, pe bună dreptate, primul semn de identitate a unui popor. După limba română ar trebui să urmeze religia și, nu în ultimul rând, tradițiile. Acestea sunt parte a patrimoniului imaterial, parte constitutivă a noastră ca națiune. Nu este drept să privim tradițiile doar ca pe ceva vechi, depășit, vetust – și ele au o anumită dinamică, lentă, firească, se schimbă în așa fel încât să păstreze tangibilă, din generație în generație, legătura cu trecutul. Întrebarea, însă, este cum reușim să fim europeni, dacă așa ne cer vremurile, cum să ne adaptăm și să ne integrăm în lumea actuală fără să anulăm ceea ce este tradițional, ? Despre eventuala pierdere a tradițiilor s-au purtat discuții multe, dar s-au găsit soluții puține în fața mutațiilor istorice și politice actuale. Există salvare? … sau le vom pierde pas cu pas și vom rătăci străini de fibra românească, într-o zi, prin propria țară ?!”, spune Magda Grigore.

 

Dezbaterea cu tema “Sportul și bucuria de a trăi în sănătate”,  în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Mișcarea, esența creației”, coordonat de dr. fizioterapeut Petruța Daniela Mihăilescu, joi, 22 septembrie, de la ora 18.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Când suntem copii, sportul, mișcarea reprezintă bucuria reală a vieții. Creștem, devenim adulți și pe măsură ce înaintăm în vârstă sportul, mișcarea devin activități ocazionale, chiar nefirești. Pe această temă voi discuta cu invitații mei, membrii fondatori ai asociației , Costel Cîrje, Eduard Straub, Ciprian Pietriș, trei bărbați de vârste diferite care iubesc și promovează sportul ca stil de viață. Vă aștept alături de noi”, este invitația Petruței Daniela Mihăilescu.

 

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X