înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
22-26 august 2022

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 22-26 august 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

Prelegerea cu tema „Filosofia Românească în Cumpăna Vremii. Lucian Blaga (II)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, luni, 22 august, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 22 august, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema “Într-o lume nebună este bine să avem câteva cunoștințe despre bolile psihicului”,  în cadrul proiectului sub genericul “Vaccin împotriva virusului manipulării” susținut de sociologul, scriitorul și publicistul George Smeoreanu, eveniment care poate fi urmărit exclusiv online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, precum și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro).

“Cazul crimei de la Bascov a arătat că aproape toți cei care l-au comentat, precum și opinia publică nu au reușit să trateze problema corect. Dar nu doar în cazurile extreme este bine să avem informații despre bolile psihice, ci și în viața de zi cu zi, pentru a ne proteja și a fi, întotdeauna, etici, pentru a nu ne lăsa manipulați”, spune George Smeoreanu.

 

 

Dialogul cu tema “Câmpulungul, plai cu dor”, în cadrul proiectului “Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, având-o invitată pe profesoara de curs primar Clara Marinescu, eveniment care se va desfășura marți, 23 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Clara Marinescu este născută la Bucureşti, dar trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea profesională şi artistică în Câmpulung. Este absolventă a Liceului Pedagogic Câmpulung, a Colegiului de Institutori Câmpulung şi a Facultății de Ştiinte Socio-Umane, Specializarea Psihologie, din cadrul Universitaţii Piteşti. Are o bogată activitate ca profesor pentru clasele primare, punând foarte mult accent pe activitatea culturală a elevilor săi, prin organizarea şi îndrumarea unui grup folcloric (în 2003 imprimă CD-ul cu 11 piese, dintre care 10 din zona etnofolclorică Muscel). Mai apoi, în 2013 imprimă CD-ul de muzică uşoară intitulat cu grupul vocal , format din propriii săi elevi. Linia melodică şi textele pieselor sunt compuse de Clara Marinescu. În perioada 2003-2009 participă de patru ori la Festivalul Național de Romanţe de la Târgoviște unde obţine două premii speciale. În 2009 obţine locul întâi la Festivalul Naţional de Romanţe şi Poezie din Câmpulung Muscel. Din 2009 şi până în prezent face imprimări cu orchestre de prestigiu, conţinând piese folclorice, compoziţii proprii. Prin urmare, invitata emisiunii este o personalitate cu o vastă activitate culturală, abordând genuri diferite”, spune Mariana Claudia Filipescu.

 

Prelegerea cu tema “Bebelușii și mămicile, obiceiuri sănătoase”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Mișcarea, Esența Creației”, coordonat de dr. fizioterapeut Petruța Daniela Mihăilescu, eveniment care va avea loc marți, 23 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema “Limba și literatura română, arme împotriva analfabetismului funcțional”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 24 august, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„Tema aleasă pentru cea de-a doua ediție din luna august a proiectului nostru –  și anume  continuă comparația dintre cele două capodopere ale literaturii române și literaturii universale, balada populară  și romanul  al lui Mihail Sadoveanu. Interpretări și controverse. Extindem opiniile noastre, accentuând întrebarea dacă Limba și Literatura română sunt în impas. Din punctul nostru de vedere, nu literatura este în impas, ci receptarea ei corectă, spiritul ei, ceea ce e un prim-pas în ceea ce se numește astăzi: . Această stare vine din necunoșterea sau din abandonul cunoașterii operelor literare fundamentale ale literaturii române și universale, în integralitatea lor textuală (cultivând inept fragmentul), lipsa de acces la înțelegerea cuvintelor, a structurilor lingvistice și de gândire. Cuvintele au încărcătura lor istorică, culturală, filosofică etc., fără a căror cunoaștere orice text devine opac. Nu numai cunoașterea literaturii a devenit o problemă, ci și cunoașterea profundă a limbii române, ceea ce închide orizontul de înțelegere și de cunoaștere. Limba e privită în ultimul timp doar ca  și tot mai puțin ca fundament al culturii, al cunoașterii în general și al cunoașterilor specializate, al formării individului educat care își conștientizează identitatea. Se uită tot mai mult că disciplina studiată în școală se cheamă , că între limbă și gândire există o legătură de nerupt, fiind practic același lucru. De aceea am ales ca temă , precizează Lucian Costache.

 

Prelegerea cu tema “CHI, Timp și Spațiu”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Călătorie în lumea științelor neconvenționale. Feng Shui”, susținut de trainerul Sorin Dinu, eveniment care va avea loc miercuri, 24 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Lansarea volumului de poezie intitulat “Labirint”, de Ion Dogioiu, eveniment editorial care va avea loc în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Allora Albulescu și derulat în parteneriat cu Fundația literară „Liviu Rebreanu”, miercuri, 24 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Dezbaterea cu tema “Poezia, nevoia rațiunii de a comunica iraționalul”, în cadrul proiectului “Întâlniri culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, joi, 25 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Invitatele noii ediții ale <Întâlnirilor Culturale> sunt scriitoarea Maria Giurgiu, din Uda-Argeș, și poeta Loreta Din, din Pitești. Cu acest prilej, vom purta discuții pe teme literare, vom asculta o lectură din creațiile distinselor invitate, spre a conferi o savoare aparte momentelor petrecute împreună”, spune Silvia Giurgiu.

 

 

Dezbaterea cu tema “Ingineria – profesie și pasiune”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Adolescenți și Mentori”, coordonat de scriitoarea, criticul literar și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, avându-i invitați pe cercetătorul științific, dr. în fizică nucleară Marin Constantin, pe cercetătorul științific Andrei Vâlcu, de la Institutul de Cercetări Nucleare, și pe studentul Mircea Ionescu, de la Universitatea Politehnică București, Specializarea Electronică și Telecomunicații, joi, 25 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Ingineria presupune dobândirea unui bagaj complex de cunoștințe, curiozitatea și ingeniozitatea aplicației și te ajută cu siguranță să-ți găsești un loc de muncă pe termen lung. Este una dintre cele mai căutate categorii profesionale ale momentului, mai ales că România în ultimii ani se confruntă evident cu un deficit de specialiști. Mai mult, e o specializare care îți structurează gândirea, te învață să-ți organizezi cât mai bine timpul, să fii eficient (și) în viața de zi cu zi, să faci față situațiilor complicate sau neprevăzute. Nu am întâlnit niciun inginer care și-ar dori să-și schimbe meseria, curios lucru, am putea spune, într-o lume în care mobilitatea forței de muncă, reconversiile profesionale și ocupațiile înstrăinate de pregătirea universitară proprie caracterizează tot mai vizibil omul timpurilor noastre. Orice companie își dorește în prezent specialiști fideli, implicați și inventivi, apți să creeze soluții noi, sigure și accesibile, pentru domeniile lor specifice. Iar când profesia se întâlnește cu pasiunea, acest lucru îi asigură  o carieră de succes!”, spune Magda Grigore.

 

 

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X