înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
„Ferestre Culturale”

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 12 – 17 septembrie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 12 septembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Dialogul cu tema „Generația de aur a teatrului românesc”, în cadrul proiectului „Evocări”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe actorul Puiu Mărgescu, luni, 12 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“De această dată, va fi vorba despre actorul Ion Focșa, cel care a slujit scena piteșteană zeci de ani. Ion Focșa a fost nu numai unul dintre cei mai importanți actori ai Teatrului , dar și un excepțional memorialist. Vreme de mai mulți ani a publicat în revista de cultură lucruri inedite despre actori, regizori și dramaturgi din generația de aur a teatrului și filmului românesc, pagini strânse în cartea în trei volume . Putea pleca la București, cum au făcut-o Colea Răutu sau Vistrian Roman, dar a preferat să rămână aici”, precizează Jean Dumitrașcu.

 

Prelegerea cu tema „Omul culorii și culoarea omului…”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Fețele omului”, susținut de psihologul clinician Radu Vasile Șerban, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș, eveniment care va avea loc marți, 13 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema “Negru: o culoare istorică”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și istorii cu Marin Toma”, susținut de redactorul-șef al revistei – document , dr. în istorie Marin Toma, eveniment care se va desfășura live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 13 septembrie, de la ora 20.00.

„Realitatea istorică nu este doar ceea ce aceasta a fost în starea sa inițială, ci și ceea ce timpul a făcut din ea. Cu greu am putea identifica o culoare despre care să se fi discutat mai mult decât despre negru. Ba chiar s-a spus și s-a scris că este o non-culoare. Alături de alb, negrul împărtășește o istorie de mii de ani. Tovărășia lor cunoaște un întreg univers: cel în alb și negru, specific sensibilităților multor generații de oameni. Negrul este simbol al tristeții, morții, este ilustrarea întunericului, dar și a eleganței, a rafinamentului și a autorității. Negrul este, uneori, și o culoare la modă. Astăzi nimeni nu îi mai contestă calitatea de culoare. Haideți să îi cunoaștem istoria!”, ne invită Marin Toma.

 

Prelegerea cu tema „M. Blecher”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 14 septembrie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„Cu scriitorul interbelic M. Blecher pătrundem într-un univers kafkian, cu imagini de coşmar ale lucidităţii. Vreme de zece ani a stat ţintuit la pat de o boală necruţătoare. Culcat pe spate, cu genunchii îndoiţi, a scris, a citit filosofie (Jaspers, Husserl, Kierkegaard, Heidegger), a ascultat muzică clasică (Bach), a răsfoit albume cu reproduceri din arta de avangardă (Salvador Dali), a colaborat la reviste din Paris şi din ţară, a corespondat cu André Breton, André Gide, Martin Heidegger, cu Ilarie Voronca, Geo Bogza, Mihail Sebastian, Saşa Pană. Opera sa . (Nicolae Balotă)”, spune Iudita Dodu Ieremia.

 

Dezbaterea cu tema „Afecţiuni oculare asociate vârstei”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe medicul oftalmolog Irina Țurcanu, eveniment care va avea loc miercuri, 14 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“La noua ediție a proiectului o avem invitată pe d-ra medic oftalmolog Irina Ţurcanu. Descoperirea unei persoane tinere, foarte bine pregătită şi cu un viitor clădit pe un potenţial valoros, este o mare bucurie pentru mine! Mi-am dorit întotdeauna să unesc spiritele oraşului şi ale ţării, să vă fac cunoscute valorile care trăiesc alături de noi şi care ne ajută cu o conştiinţă înaltă care le face să strălucească. Irina Ţurcanu este medic specialist oftalmolog la o clinică din Bucureşti, a fost medic rezident oftalmologie în cadrul Spitalului de Urgenţă Bucureşti între anii 2018 și 2021 şi în cadrul Spitalului Clinic Republican Chişinău Moldova între anii 2015 și 2017. Irina este absolventă a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie din Chişinău şi la vârsta ei tânără a devenit deja cunoscută. Despre participările Irinei Ţurcanu la conferinţe internaţionale, la congrese, ori despre faptul că are pasiuni ca orice om activ şi vorbeşte mai multe limbi străine veţi afla foarte multe date la dezbaterea de la Centrul Cultural Pitești. Tema dezbaterii este , iar informațiile pe care le vom primi se referă la persoanele care trec de o anumită vârstă. Desigur, ca să ajungem sănătoşi la o vârstă înaintată, este necesar să avem cunoaştere despre modul în care ne naştem, creştem văzând cu ochii, ne protejăm sau nu de diverşi factori. Veţi fi încântaţi de vorba dulce moldovenească pe care o aşteptăm cu mare drag pentru noi toţi, veţi simţi dedicaţia acordată pentru noi, oamenii care avem mare nevoie de oameni care-şi unesc cunoaşterea şi dăruiesc!”, este invitația adresată de Simona Vasilescu pentru cei interesați.

 

Dezbaterea cu tema „Reforma în învățământul marocan”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul palestinian Ahmed Jaber, avându-l invitat pe scriitorul, jurnalistul, prof. univ. dr. Alexandru Mironov, joi, 15 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă.

 

Dezbaterea cu tema “Frica de moarte și frica de a nu fi trăit în zadar”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură , filosoful și scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe scriitorul și filosoful Cristian Iftode, eveniment care va avea loc vineri, 16 septembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

vieţii şi că, aprofundând înţelesul condiţiei noastre de muritori, frica de moarte pare a se estompa în raport cu frica de a nu fi trăit în zadar>, spune Cristian Iftode. Cristian Iftode este directorul Departamentului de Filosofie Practică şi Istoria Filosofiei de la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, unde predă cursuri de etică, terapie filosofică, estetică şi filosofie contemporană. A publicat numeroase studii în lucrări colective sau reviste de specialitate din ţară şi străinătate, precum şi volume de autor, dintre care menţionăm (Ed. Univ. din Bucureşti, 2015), (Ed. Trei, 2021) şi (Ed. Trei, 2022, ediţia a doua). Susţine constant conferinţe publice, ateliere de filosofie practică şi desfăşoară o consistentă activitate publicistică, menită să probeze relevanţa filosofiei pentru viaţa de zi cu zi”, spune Leonid Dragomir.

 

Campionatul Național de Salsa, Bachata și Carribean Show 2022, coordonat de coregraful Alfred Schieb, eveniment organizat de Ministerul Sportului, Federația Română de Dans Sportiv, Primăria Municipiului Pitești, Consiliul Local Pitești, Centrul Cultural Pitești, Clubul Pitești, Clubul Pitești, sâmbătă, 17 septembrie, între orele 9.00 și 22.00, la Sala Sporturilor din Pitești. La competiție se pot înscrie concurenți cu vârste cuprinse între 4 și 45 de ani, legitimați de către Federația Română de Dans Sportiv. Galele și festivitatea de premiere vor începe de la ora 19.00.

 

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X