înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
„Iubirile unei Regine”

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 9-13 octombrie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, eveniment care va avea loc luni, 9 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Dialogul cu tema „Vocația de învingătoare”, în cadrul proiectului cultural-motivațional „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe poeta Liliana Rus, eveniment care va avea loc luni, 9 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Invitata mea, Liliana Rus, este poetă, redactor al prestigioasei reviste de cultură și câștigătoare a unor importante premii literare. Pe lângă activitatea literară, vom vorbi despre devenirea ei pe toate palierele vieții, inclusiv despre cum și-a  purtat prin lume un destin potrivnic dat de o boală incurabilă și despre cum a învins acest destin, răspunzându-i cu iubire în loc de furie, cu credință în loc de ură, cu înțelegere în loc de revoltă. Așadar, vom urmări un furnizor de emoție binefăcătoare, un exemplu pozitiv de care avem nevoie cu toții”, spune Silvia Grigore.

 

 

Prelegerea cu tema “Părul: o istorie culturală”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care se va desfășura live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 9 octombrie, de la ora 20.00.

“Părul, sau lipsa lui, este unul dintre cele mai importante elemente de identificare a oamenilor. Puterea sa de a transmite mesaje sociale a rămas constantă în timp. În orice societate, părul masculin și cel feminin tind să fie opuse (când părul masculin este în general scurt, cel feminin este lung); că părul este un semn al vârstei și al stadiului de viață (copiii și tinerii au coafuri mai lungi și mai puțin îngrădite; părul adulților este mult mai controlat); părul poate fi folosit pentru a identifica pe în termeni de rasă și etnie, dar și pe cei care se situează în afara normelor sociale. O discuție despre istoria culturală a părului poate acoperi direcții precum religie și credință ritualizată, sine și societate, modă și podoabă, producție și practică, sănătate și igienă, rasă și etnie, clasă și statut social și reprezentări culturale etc”, spune Marin Toma.

 

 

 

Dezbaterea cu tema “Muzica – o eliberare a ființei”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescenți și Mentori”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, avându-i invitați pe Daniela Colceriu, profesoară de pian la Liceul de Arte “Dinu Lipatti” Pitești, Iulian Butaru, profesor de vioară și violă la Liceul de Arte “Dinu Lipatti” Pitești, și pe Sofia Butaru, elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte “Dinu Lipatti” Pitești, eveniment care va avea loc marți, 10 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Rafinamentul și eleganța muzicii clasice nu sunt pentru oricine. Un interpret bun al acestui gen muzical trebuie să fie posesorul unor calități speciale: virtuozitate, dedicare, pasiune. Mulți ascultători spun că resimt bucuria și binefacerea muzicii – beneficiile ei fizice, psihice și emoționale. Puțini știu, însă, că acest lucru este posibil pentru că din această triadă de aur interpretul este primul care reușește să creeze un echilibru, facilitând prin măiestria lui transmiterea muzicii autentice – bucuria sunetului pur. Cât de dificil este de atins acest moment și cât sacrificiu presupune un asemenea efort vom afla de la doi profesioniști în domeniu. Mai mult decât atât, vom afla cum se scrie și cum în destinul unei tinere de excepție: Sofia Butaru”, spune Magda Grigore.

 

Dezbaterea cu tema “Agricultura plasmatică”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală “Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe ing. Marius Zamfir, eveniment care va avea loc marți, 10 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Invitatul meu, inginerul Marius Zamfir din Sibiu, a absolvit cursul Fundaţiei Ştiinţifice în anul 2019. Despre metoda de folosire a câmpurilor plasmatice ale Gans-urilor în dezvoltarea produselor agricole se vorbeşte tot mai des în asociaţiile ştiinţifice din mai multe centre ale lumii. Agricultura plasmatică îmbunătăţeşte plantele, solul, mediul simultan şi îi ajută pe oameni să se hrănească din surse naturale şi echilibrate plasmatic. Marius Zamfir participă la numeroase cursuri care au teme diferite referitoare la plasmă. El obţine informaţii care sunt puse în aplicare în domenii diferite de către cei care fac totul în legătură directă cu natura, pentru folosul oamenilor. Aşteptăm participarea dumneavoastră cu mare interes pentru prezentarea noilor realizări pe plan planetar, de data aceasta în domeniul agriculturii”, spune Simona Vasilescu.

 

Prelegerea cu tema “Hărți ale Locuirii Românilor”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, eveniment care va avea loc miercuri, 11 octombrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vom încerca o trecere în revistă a unor hărți privitoare la istoria, originea și locuirea românilor. Provincii, împărțire administrativă: județe, regiuni, capitale, teorii și controverse”, spune Lucian Costache.

 

Dezbaterea cu tema „Povestea, metodă educațională”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Copii și Părinți, Prietenii Mei”, coordonat de Maria Simona Mitroi, profesoară de educație fizică și istorie la Școala Gimnazială „Ion Pillat”, miercuri, 11 octombrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Dezbaterea cu tema „Iubirile unei Regine”, în cadrul proiectului sub genericul „Mari Iubiri ale Literaturii Universale”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/engleză Raluca Hana Sandu, eveniment care se va desfășura miercuri, 11 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Nu putem parcurge proiectul fără să vorbim despre inima României interbelice, despre femeia care a făcut istorie prin eleganța, sensibilitatea și cultura ei, despre Regina Maria a României, despre iubirile și poveștile ei scrise și nescrise…, căci ediția de octombrie îi aparține ei. Adânc înveșmântată în parfumul crinilor albi pe care-i adora, inima celei mai celebre a României se mai aude și astăzi bătând în grădinile de la Balcic, sau poate pe dealurile și în codrii ce străjuiesc secular Castelul Peleș. Două locuri, două zone geografice atât de diferite, două mari iubiri ale Reginei noastre: marea și muntele, valul și țărmul, îngenunchind în fața aceleeași inimi, mereu curate, mereu îndrăgostite, mereu tinere – inima Reginei Maria a României! Vă invit deci la un regal de poezie, istorie și  spiritualitate românească, alături de invitații mei, profesoara și jurnalista Cerasela Zamfir și de Octavian Dărmănescu, muzeograf, scriitor și doctor în istorie”, spune Raluca Hana Sandu.

 

 

Dialogul cu tema „Poezia noastră cea de toate zilele”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe Liviu Mățăoanu, poet, publicist, profesor de istorie, eveniment care va avea loc joi, 12 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„L-am invitat, de această dată, pe poetul Liviu Mățăoanu. Deși este născut la Câmpulung și lucrează în București, Liviu Mățăoanu este o prezență extrem de activă în viața culturală a Piteștiului. Practic, s-a format ca poet în Pitești, și-a lansat toate cărțile în Pitești, iar ca membru al Uniunii Scriitorilor din România s-a implicat în toate proiectele la care a fost solicitat, aducând plus-valoare vieții spirituale a Piteștiului”, precizează Jean Dumitrașcu.

 

 

Dialogul cu tema „Naiul în cultura internațională”, în cadrul proiectului cultural sub genericul „Și Noi la Ilinca!”, proiect coordonat de interpreta de folclor Ilinca Din, elevă la Colegiul Național „I. C. Brătianu”, avându-l invitat pe Răducu Vasile, profesor de nai la Școala Populară de Arte și Meserii din cadrul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, eveniment care se va derula joi, 12 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La noua ediție a proiectului meu de la Centrul Cultural Pitești, doresc să aduc în fața dumneavoastră un artist și un instrumentist special. Domnul Vasile Răducu este un naist ce reușește să concretizeze în sunet cele mai nobile valențe umane, iar muzica sa a unit oamenii în simțire, indiferent de naționalitate. Vă invit să descoperim împreună nuanțele vii pe care le pictează naiul în viața noastră!”, spune Ilinca Din.

 

 

 

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X