înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
“Lumea filosofiei sau cum să îl faci pe un adolescent să îi înțeleagă pe Kant și pe Hegel și chiar să îi iubească”, ne provoacă George Smeoreanu.
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 11-15 septembrie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Dialogul cu tema „Literatura există în funcție de valoare”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe prof. univ. dr. Nicolae Oprea, critic literar, președintele Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Pitești, eveniment care va avea loc luni, 11 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Domnul Nicolae Oprea este unul dintre cei mai cunoscuți critici literari din România și are o operă critică deosebită, pentru care a primit numeroase și importante premii literare în țară și în străinătate, inclusiv , conferit de Președinția României în 2004. Vom discuta despre viața și opera domniei sale, dar și despre literatura de azi din Argeș și din țară”, informează Jean Dumitrașcu.
Dialogul cu tema “De ce Iisus Hristos?”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Biografii de Excepție”, coordonat de muzeograful, scriitorul, dr. în istorie Octavian Dărmănescu, avându-l invitat pe părintele prof. univ. dr. Lucian Grigore, eveniment care se va desfășura luni, 11 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“În cadrul proiectului vă invităm la Biografia cu majuscule: viața terestră a Celui mai Mare Om, Iisus Hristos. Destinul tragic al Celui mai Bun Om de pe Pământ ucis din ura funciară a oamenilor vizavi de bunătatea dezinteresată ne bate și astăzi, nouă, umanității, obrazul. În definitiv, după Răstignire, revanșard, Iisus Hristos putea să se arate înviat, cu fulgerele în mână ca un zeu grecesc, deasupra Ierusalimului, mustrând un popor care făcuse încă o fărădelege. Realitatea însă, o știm cu toții: Binele a învins pentru totdeauna. În periplul nostru creștin îl avem invitat pe unul dintre distinșii predicatori argeșeni și nu numai, părintele profesor Lucian Grigore de la Biserica domnească din Pitești. Cunoscut urbei noastre și, mai ales, mediului online românesc, părintele predică deferent, de zeci de ani, temele vieții creștine, în genere. Realitatea istoriei umane este atât de dură încât numai chipul Domnului Iisus, pliat pe ea, o transfigurează, o spală, o face mai de înțeles. Omul Iisus Hristos în istorie, probabil una dintre cele mai centrale teme ale umanității noastre”, spune Octavian Dărmănescu.
Prelegerea cu tema „Mâncare în mișcare: viața în tren”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și Istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 11 septembrie, de la ora 20.00.
“Mesele asociate cu călătoriile cu trenul au reprezentat un aspect important al istoriei feroviare timp de mai bine de un secol - de la cine în vagoanele-restaurant, la prânzuri la bufetele din gări și până la alimente cumpărate de la vânzătorii de pe peron. Pentru mulți călători, experiența de a mânca în timpul unei călătorii cu trenul este adesea un punct culminant al călătoriei, o parte importantă a . Vom povesti despre istoria culinară a acestor călătorii celebre de la primele zile de călătorie pe calea ferată până în prezent: haute cuisine în vagoanele elegante ale Orient Express, friptură și ouă americane pe Santa Fe Super Chief și mâncăruri regionale gătite în casă de-a lungul căilor ferate transsiberiene”, spune Marin Toma.
Dialogul cu tema “Caricatura, un fel de RMN al spiritului”, în cadrul proiectului „La Vama Vremii”, coordonat de publicistul și scriitorul Nicolae Badiu, avându-l invitat pe Bogdan Willkrin Petry, grafician și ilustrator, eveniment care se va desfășura marți, 12 septembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Bogdan Willkrin Petry (n. 4 aprilie 1965, București), grafician și ilustrator, este unul dintre cei mai renumiți caricaturiști români. Străbunii săi paterni erau din familia nobiliară germană Petry, gravori germani veniți în România din Köln, iar din partea mamei (Ivancov) are rădăcini rusești, strămoșii săi fiind staroveni (ruși cu bărbi mari ce se îndeletniceau cu pictura bisericilor). Fiul cel mare al profesorului, scriitorului și pictorului Marian Petry, fratele scriitorului și graficianului Cezar Petry”, precizează Nicolae Badiu.
Dialogul cu tema „Bucuria de a dărui”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, având-o invitată pe mezzosoprana Andra Bivol Costea, eveniment care va avea loc marți, 12 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Mezzo-soprana Andra Bivol Costea s-a născut la Piteşti la data de 2 aprilie 1984. A studiat încă de la vârsta de șapte ani pianul şi muzica sub îndrumarea mamei sale, profesor de pian, dar şi a doamnei Clementina Dionisie. A fost elevă a Colegiului Național Piteşti în clasa a IX-a, iar din clasa a X-a s-a transferat la Liceul de Arte Piteşti - Secţia Canto Clasic, la clasa profesoarei Ileana Ropcea - canto şi Ileana Miron - acompaniament. În anul 2007 a obţinut licenţa cu nota maximă în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, profesor Ionel Voineag - canto şi Andreiana Roşca – acompaniament. În anul 2009 a absolvit masterul în cadrul aceleiaşi universităţi, susţinând dizertaţia cu nota zece.
În anii 2008 - 2009 a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul Naţional Superior de Muzică şi Dans din Paris, profesor Malkolm Walker.
În perioada 2009 - 2013 a devenit doctorand la clasa profesor Eleonora Enăchescu, absolvind cu .
Din 2010 şi până în prezent este profesor de canto clasic la Liceul de Arte Piteşti. A obţinul numeroase premii naţionale şi internaţionale, printre care amintim: Bucureşti, Ploieşti, Slobozia, Galaţi, Bruxelles etc. A susţinut numeroase concerte în ţară şi străinătate: Filarmonicile Piteşti (alături de soprana Felicia Filip), Bucureşti, Iaşi, Focşani, Satu Mare, Bacău (debut cu rolul Mercedes, opera de G. Bizet), Ateneul Român (Requiem, de Mozart), Opera Română (debut cu rolul Sibel, opera de Gounod), Opera din Galaţi (debut cu rolul Rosina din , Rossini). A participat la concerte în ţară şi străinătate alături de Corul , sub bagheta dirijorului Gheorghe Gomoiu. A obţinut nenumărate premii cu elevii săi prin participarea la concursuri naţionale, internaţionale şi la Olimpiada Naţională de Canto. Andra Bivol Costea este o profesoară dedicată muncii sale, carismatică, generoasă, cu activitate multiplă, care îşi foloseşte toate resursele pe altarul reginei , având rezultate excepţionale” spune Mariana Claudia Filipescu.
Recital de poezie cu tema “A venit, a venit toamna”, în cadrul proiectului „Suflet pe Rime și Nuanțe”, coordonat de poeta și artistul plastic Loreta Din, marți, 12 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Ar putea fi o imagine cu 17 persoane
Toate reacţiile:
Carmen Saita, Maria Haret şi alţi 14

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X