înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
„Prietenie Româno-Tunisiană. Noi realizări”, în cadrul proiectului „Ferestre culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, având-o invitată pe E. S. Raja Jhinaoui Ben Ali,

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 2-7 aprilie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

Dezbaterea și proiecția filmului artistic de scurtmetraj cu tema “SILEX – hainele  de acasă”, în cadrul proiectului sub genericul “Ceasul de floare în univers”, coordonat de promotorul cultural Valentina Alina Din, eveniment care va avea loc duminică, 2 aprilie, de la ora 17.30,  în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Invitații mei speciali vor fi: Cristian Radu Nema – dr. regizor, cineast, producător de film, fotograf acreditat la Festivalul de Film de la Cannes, Nicu Covaci – liderul și fondatorul Trupei Phoenix, prof. Marius Ivanovici – artist plastic, ec. Claudia Dragomir – designer”, informează Valentina Alina Din.

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 3 aprilie, de la ora 13.00, în Sala  Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Prelegerea cu tema “Dintre filele cărților, cu dragoste…”  în cadrul proiectului sub genericul „Mari iubiri ale literaturii universale”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/engleză Raluca Hana Sandu, luni, 3 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Ce vis, ce dor, ce lacrimă de stea transformă cuvintele în povești? Ce fel de magie le face să rămână în locul acela minunat, numit inimă, și să strălucească mereu? Ce cărți ne plac atunci când suntem copii? Ce fel de lecturi preferăm la adolescență și în anii ce-i urmează? Ce cărți ne rămân în suflet și de ce?

Fiecare carte, fiecare poveste au fost și rămân o poartă spre o nouă lume, spre un alt univers, o cheie magică ce deschide o adevărată  comoară a imaginației și a creației. De aceea, unul dintre cele mai frumoase daruri pe care le putem oferi copiilor noștri, dar și nouă înșine este magia cărților, minunea lecturii și a cunoașterii atâtor universuri și personaje care ne așteaptă mereu cu drag.

este povestea unei copilării de vis, dedicate lecturii, scrisului și viselor împlinite. În ediția din aprilie a proiectului vom vorbi despre omul Raluca-Hana Sandu, despre sufletul din spatele cuvintelor și despre cărțile care mi-au marcat profund destinul, purtându-mă spre tărâmul de vis al creației literare….

Împreună cu invitata mea surpriză vă aștept luni, 3 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești, pentru a descoperi împreună magia cuvintelor cu aromă de stea și dor…”, ne transmite Raluca Hana Sandu.

 

Dezbaterea cu tema „Mentalități și reforme medicale, managementul în sistemul de sănătate cu Fidan Osman”, în cadrul proiectului sub genericul „La Vama Vremii”, coordonat de publicistul și scriitorul Nicolae Badiu, având-o invitată pe dr. Fidan Osman, medic primar recuperare medicală și specialist în urgențe medicale, eveniment care va avea loc marți, 4 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Lansarea cărții de poezie cu tilul „Poemele din noi”, de Stelian Necșoi, în cadrul proiectului „Medalion cultural”, coordonat de scriitorul, cantautorul, artistul plastic și profesorul de limba și literatura română/franceză Stelian Necșoi, eveniment editorial care va avea loc marți, 4 aprilie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vă invit cu mare drag, la lansarea celui mai recent volum de poezii (cel de al șaselea volum de poezii) apărut la începutul lunii martie 2023. Va fi un cu poezie, muzică, desen, între prietenii Centrului Cultural Pitești. În carte sunt patru : poetele Doina Bârcă, Loreta Din, Raluca Hana Sandu și Ramona Elena Enache”, spune Stelian Necșoi.

 

Dezbaterea cu tema “Cele cinci limbaje ale iubirii adolescentine”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescență, entuziasm, libertate și înțelepciune”, coordonat de poetul și profesorul de filosofie George Badea, având-o invitată pe lector univ. dr. Lucia Neagoe, de la Facultatea de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie din cadrul Universității Pitești, eveniment care se va desfășura miercuri, 5 aprilie, de la ora 14.00, în Sala  Ars Nova de la Casa Cărții.

„În adolescență discutăm, fără nicio rezervă, despre , despre pentru că – ce să vezi – suntem la , într-o perioadă existențială în care se manifestă din plin . La dialogul ce se anunță fascinant, sper să faceți cunoștință cu un profesor profund, competent, spontan și onest, care, cred eu, încearcă să  ne spună despre iubirea adolescentină. Aș dori ca orice adolescent care vede emisiunea să  spună ca… Sofocle: Toți  cei care parcurg cu sufletul modestul nostru dialog trebuie să  înțeleagă  că lumea fără iubire nu are frumusețe!”, spune George Badea.

 

Dezbaterea cu tema “Între istoria locală și managementul cultural”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Personalități culturale piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe istoricul Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, miercuri, 5 aprilie,  de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“De această dată l-am invitat pe istoricul Cornel Popescu, lector universitar doctor la Universitatea din Pitești și manager general al Muzeului Județean Argeș. Pentru calitățile sale, a obținut, de la 30 de ani, funcția de manager al unei instituții simbol a culturii argeșene. Muzeul nu înseamnă numai o serie de săli de vizitat la sediu, nici Planetariul, nici Secția de Științele naturii, nici Muzeul Sportului Argeșean, ci și secțiile din întreg județul, de la Cetatea Poenari, Castrul Jidava ori Casa memorială LIPATTI. Plus o serie de manifestări cu caracter național organizate, de la Expoziția Națională de Artă Naivă la Premiile muzicale LIPATTI. Dacă ne gândim și la volumele de istorie publicate, dar și la fondurile europene atrase înțelegem că avem de-a face cu o autentică personalitate, cu care ne mândrim – Cornel Popescu”, subliniază Jean Dumitrașcu.

 

Dezbaterea cu tema  “Împreună pentru fericire!- Soluții anti-bullying”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Și noi avem drepturi!”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu și organizat în parteneriat cu Organizația „Salvați Copiii” – Filiala Argeș, eveniment care va avea loc miercuri, 5 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Copiii de la – Filiala Argeș își propun nu doar să informeze și să tragă un semnal de alarmă asupra fenomenului de bullying care are loc în societatea noastră, ci să vină și cu soluții practice. Pentru a diminua această problemă care are un impact covârșitor asupra sănătății fizice și mentale în societatea noastră, flagel ce conduce la probleme cognitive, emoționale și sociale grave, trebuie să ne mobilizăm pentru a recunoaște formele de bullying și pentru a le gestiona într-un mod inteligent. Înțelegerea și recunoașterea formelor de abuz și violență asupra copiilor, conform legislației naționale și internaționale și cunoașterea sancțiunilor în cazul nerespectării drepturilor fundamentale la protecție sau participare ale copiilor, sunt un punct de plecare important pentru oprirea acestui fenomen anti-social care afectează deopotrivă victimele, abuzatorii și martorii. Pregătirea copilului să își asume responsabilitățile vieții într-o societate liberă, într-un spirit de înțelegere, de pace, de toleranță, de egalitate între sexe și prietenie între toate popoarele și grupurile etnice, naționale și religioase, cultivarea respectului pentru drepturile omului, a libertăților fundamentale și a principiilor consacrate în Convenția Națiunilor Unite, ar trebui să fie o prioritate națională. În prezentarea noastră, soluțiile practice, imediate sau pe termen lung, privind conștientizarea și gestionarea propriilor gânduri, emoții, cuvinte și acțiuni, alături de recunoașterea și înțelegerea diferențelor culturale și cognitiv-emoționale care există între noi, conduc la răbdare, spirit de pace, empatie și lucru în echipă – în familiile noastre, la școală sau la serviciu și completează astfel teoria cu aspectul metodologic”, spune Alexandra Grigorescu.

 

Dezbaterea cu tema „Prietenie Româno-Tunisiană. Noi realizări”, în cadrul proiectului „Ferestre culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, având-o invitată pe E. S. Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Tunisiene în România, eveniment care va avea loc joi, 6 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Invitata noastră specială, doamna ambasador Raja Jhinaoui Ben Ali, omul care crede în importanța relațiilor româno-tunisiene încă de la primele clipe ale misiunii sale diplomatice, n-a ezitat să pună în valoare aceste relații prin multiple activități: francofone și africane, vizite de lucru la o serie de primării din România, evenimente parlamentare, schimburi de experiență. Excelența Sa, doamna ambasador ne va prezenta bilanțul activității sale, importanța și dorința dezvoltării relațiilor româno-tunisiene. La întâlnirea noastră, Excelența Sa va veni și cu o surpriză plăcută pentru piteșteni”, spune Ahmed Jaber.

 

 

 

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X