înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
„Terapie prin Muzică”, susținută de medicul cardiolog Adrian Tase

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 4-9 septembrie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, eveniment care va avea loc luni, 4 septembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Dialogul cu tema „Simţire şi baghetă: un sfert de secol de carieră muzicală”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea, eveniment care va avea loc luni, 4 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Un muzician cu multiple valențe artistice, violonist cu un frumos palmares și dirijor cu peste 25 de ani de carieră, a cărui experiență cuprinde atât orchestre simfonice, cât și operetă, operă și teatru muzical, fiind unul dintre pionierii concertelor cross-over simfonice, devenind astfel prin versatilitate și viziune artistică poate cel mai apreciat și dorit dirijor de gen. Pentru publicul cunoscător, pentru argeșeni, dar mai ales pentru artă și pentru cei care vor să afle frânturi din povestea unuia dintre cei mai iubiți dirijori din țară, co-fondator al Filarmonicii Pitești, vă invităm la o șezătoare artistică în Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești, cu povești de viață, experiențe culturale ale maestrului, la care publicul auditor va fi parte activă din eveniment”, spune Aurora Oprea.

 

 

 

Dezbaterea cu tema „Jurnal de vacanță”, în cadul proiectului cultural-educativ sub genericul „Copii și Părinți, Prietenii Mei”, coordonat de Maria Simona Mitroi, profesoară de educație fizică și istorie la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”, Structura Nr. 2 din Pitești, marți, 5 septembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Prelegerea cu tema „Mari Epoci ale Culturii și Civilizației. Iluminismul”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, marți, 5 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Iluminismul, numit și  sau , a fost o mișcare intelectuală, filosofică, ideologică, literară, artistică, antifeudală, recunoscută unanim ca fiind  o epocă importantă în istoria culturii și civilizației. S-a desfășurat  în perioada pregătirii și înfăptuirii revoluțiilor din secolele XVII-XIX în țările Europei, ale Americii de Nord și ale Americii de Sud, având drept scop crearea unei societăți , prin răspândirea culturii, a . Iluminismul a pretins eliberarea ființei umane de sub tutela sa autoindusă. . , <Îndrăznește să gândești>, este motto-ul Iluminismului consacrat de Immanuel Kant. Evenimentele științifice și intelectuale din perioada istorică menționată – descoperirile lui Issac Newton, raționalismul lui Rene Descartes, panteismul lui Spinoza, empirismul lui John Locke, monumentala operă filosofică a lui Immanuel Kant și Friedrich Hegel, creația enciclopediștilor, filosofilor și literaților francezi, opera lui  Goethe, înnobilat în anul 1782, ilustru gânditor și om de știință, una dintre cele mai de seamă personalități ale culturii universale, J.J. Rousseau și gândirea socială, politică a vremii, apariția primelor constituții și declarații de drepturi ale omului, sunt numai câteva puncte de reper ce caracterizează epoca Iluminismului. Personalitățile culturale amintite, dar și alți creatori, oameni de știință, artiști și literați, politicieni, au promovat credința în legile naturale și în ordinea universală, precum și încrederea în rațiunea ființei umane și în abilitățile inovatoare ale acesteia. Iluminismul românesc se identifică în mare măsură cu opera filosofică, istorică și literară a lui Dimitrie Cantemir, a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, a Mitropolitului Antim Ivireanul, cu activitatea culturală a Școlii Ardelene  și cu reverberațiile ei transcarpatine. Acest iluminism a stat în serviciul idealului național, la a cărui fundamentare a contribuit hotărâtor prin demersul la istorie, la istoria limbii și a poporului. Iluminismul românesc va recurge, la rândul său, la argumente istorice în favoarea unor revendicări politice. Unirea Principatelor Române și adoptarea primelor constituții sunt aspecte ale Iluminismului social și politic românesc la fel și opera unor mari oameni de stat, cum a fost, de exemplu, Ion I. C. Brătianu. În prelegerea noastră vom dezvolta  aceste aspecte ce caracterizează Iluminismul ca epocă de progres în conștiința libertății, cum afirmă  Hegel”, spune Marius Andreescu.

 

 

Prelegerea cu tema “Teatru într-un Act. În lectura Autorului”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 6 septembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Sunt texte scurte, care, legate, se pot constitui într-un spectacol unitar. Textele au subiecte diferite, dar stilul este comun. Sunt, în general, piese susținute doar de două personaje simbolice și care necesită aprofundare din partea auditoriului. Conform denumirii proiectului , acest tip de teatru refuză desfășurări mai ample, pentru ca tensiunea dramatică și reflexivă să aibă densitatea necesară. Emoția psihică (sufletească) a temei fiecărui text este o problemă a fiecăruia, dar emoția estetică și reflexivă trebuie descifrată în fiecare replică. Finalul poate aduce o iluminare mai limpede fiecărui simbol: religios, intelectual, cultural”, spune Lucian Costache.

 

 

Prelegerea cu tema „Între și ”, în cadrul proiectului sub genericul „Mari Iubiri ale Literaturii Universale”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/engleză Raluca Hana Sandu, miercuri, 6 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Între și ,  între înțelepciune și dorul de acel ceva puternic și  necunoscut, rămâne întotdeauna chemarea inimii… Cine suntem noi, oamenii aceștia rătăcitori prin lume? Ce am fi singuri și fără lumină? Ce ne dorim atunci când stelele ne simt cumva toate dorurile, făcându-le să se aprindă mai presus de toate întrebările și toate misterele sufletului omenesc? Cine ne poate răspunde la toate aceste întrebări? Poate doar inima… Căci numai ea, dintre toate, știe cine suntem cu adevărat! Despre vom vorbi, într-o nouă ediție a proiectului , în care vom (re)descoperi împreună ce rămâne dincolo de întrebări și mai ales ce ne poartă frumos prin viață, printre oameni, spre noi înșine… Între și , cele mai frumoase romane ale lui Paulo Coelho, rămâne întotdeauna o poveste de dragoste, frumoasă ca o călătorie spre locuri îndelung visate…”, spune Raluca Hana Sandu.

 

 

Lansarea cărții cu titlul „Reuniunea artiștilor” – cromatică Adriana Elena Costea şi reuniunea cuvintelor – Ovidiu Ştefan Ciucă, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-i invitați pe artistul plastic Adriana Elena Costea și pe poetul Ovidiu Ștefan Ciucă, eveniment care se va desfășura joi, 7 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Este un eveniment pentru cei care pictează cu dragoste din copilărie şi pentru cei care scriu cu pasiune pentru oameni, contează ca sufletul şi spiritul să rămână înălţate. Unii oameni au fost descoperiţi ca talente din copilărie şi au fost încurajaţi să deseneze, să picteze, iar alţii au avut curajul să scrie mai târziu şi să-şi exprime sentimentele curate şi binefăcătoare pentru noi toţi. Vă invităm la lansarea unei cărţi inedite a doi artişti care s-au reunit pentru a ne încânta ochii şi urechile cu iubire exprimată în culori şi în versuri sincere!

Protagoniştii sunt Adriana Elena Costea şi Ovidiu Ştefan Ciucă. Cei doi lansează împreună cartea , care include picturi şi poezii. Vă invit la eveniment pentru a primi dăruirea celor doi artişti care ne reprezintă ca oameni sensibili pe planeta Pământ! spune Simona Vasilescu.

 

 

Dezbaterea cu tema „Terapie prin Muzică”, susținută de medicul cardiolog Adrian Tase și de muzicianul și compozitorul Andrei Tase, joi, 7 septembrie, de la ora 17.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Terapia prin muzică există de milenii. În zilele noastre, în care tratamentele cu medicamente și intervenții chirurgicale au succese remarcabile, meloterapia revine în atenția medicinei, ca adjuvant, uneori chiar pentru a-i ajuta pe pacienți să tolereze mai bine medicamentele și operațiile. Piese lente de muzică clasică sunt utilizate pentru TM în neurologie și psihiatrie, oncologie, pediatrie, reducerea durerii și anxietății periprocedurale. Organismul uman este temperat muzical, fiecare țesut sau organ având vibrațiile proprii ce corespund unui ton muzical. De exemplu, creierul are un corespondent lui Mi bemol”, informează medicul Adrian Tase.

 

 

Spectacolul muzical-coregrafic sub genericul „Bye, bye Summer”, coordonat de coregraful și arbitrul internațional de dans sportiv Alfred Schieb, sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 18.30, în Parcul „Lunca Argeșului”. Evenimentul va fi susținut de copii și tineri care urmează la Centrul Cultural Pitești cursuri de chitară, dans sportiv și de streetdance.

 

 

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X