înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
„Ușa, element Feng-Shui determinant pentru stabilirea spațiului”

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 26-30 iunie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

Dezbaterea cu tema „Dharma și viața”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Lumea interioară între mit și știință”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, avându-l invitat pe călugărul tibetan Geshe Jampa Gelek, eveniment care va avea loc luni, 26 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Mânați de hedonism, uităm de adevăratele valori ale sufletului, de moralitate, uităm să iubim natura, fenomenele și ființele, uităm să fim smeriți și să recunoaștem manifestarea Divinității în fiecare plantă sau persoană pe care o întâlnim. Refugiul pe care ni l-am ales este cel al banilor, al faimei sau al plăcerilor simțurilor, fapt care contravine însăși esenței de viață nemuritoare pe care o avem, esență care nu este altceva decât sămânța din care se naște sufletul și mai târziu, . Toate acțiunile noastre mânate de instincte și egocentrism ne conduc la Karma, la suferințe în această lume și la renașteri în tărâmuri inferioare, unde este și mai multă suferință, conform învățăturilor unor religii ale lumii. Dharma generează un scop pozitiv al vieții, este punerea în practică a religiei, este dovada pe care o dăm Universului că și noi facem ceva pentru mântuirea noastră, nu doar așteptăm ca alții s-o facă pentru noi, în timp ce noi ne desfătăm în plăceri trupești și suntem imorali! Dharma este Învățătura care ne ghidează pe Calea către Iluminare. Misterele Tibetului au fascinat generații de-a lungul timpului și, iată că, dintr-o societate ezoterică, mulți călugări tibetani s-au deschis și au hotărât să ne transmită cheile necesare parcurgerii Drumului Inițiatic. Geshe Jampa Gelek, invitatul nostru special, s-a născut în 1966 în Tibet și a primit titlul de Geshe Lharampa- cel mai mare grad în studii ezoterice- la Universitatea Monastică din India.

Vă invităm alături de noi la acest eveniment special, pentru a deschide ușa cunoașterii la nivel intelectual a tainelor Tibetului, dincolo de concepte, dincolo de filosofii și pentru a vă lumina inima cu energia pozitivă a Dharmei Universale”, spune Alexandra Grigorescu.

 

Lansarea volumului de poezie cu titlul „Iubiri adolescentine”, de Lorena Maria Rada, eveniment editorial în cadrul proiectului „Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de scriitorul, artistul plastic, cantautorul, profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, luni, 26 iunie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Lorena Maria Rada, o tânără care promite, pe care dorim să o promovăm atât pe plan local, în cadrul , la Centrul Cultural Pitești, cât și în Capitală, în cadrul Cenaclului literar și la evenimentele desfășurate sub egida Editurii . Poezia tinerei poete cuprinde în ea trăirile, gândurile, sentimentele tipice vârstei adolescenței, amintindu-ne de anii care ne-au marcat și pe noi, adulții de acum. Poezie – așa cum am denumit-o în de la începutul volumului – vă va atrage prin simplitatea versificației, a vocabularului, prin tablourile descrise sau prin câteva metafore ce merită reținute. Imboldul principal care a dus la realizarea acestei ediții a a fost acela de a sprijini și promova tinerii condeieri. Vom recita, vom povesti, vom cânta, așa cum obișnuim de fiecare dată când ne întâlnim noi, marea familie a Centrului Cultural Pitesti”, spune Stelian Necșoi.

 

 

Prelegerea cu tema „Anul cultural Cantemir: Muzicianul”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 26 iunie, de la ora 20.00.

“Din punct de vedere cultural, anul 2023 este . Din aceste considerente, lunar, în cadrul activităților culturale ale Centrului Cultural Pitești, vom organiza câte o prezentare dedicată vieții și operei marii personalități a istoriei noastre: Dimitrie Cantemir (anul acesta se împlinesc 300 de ani de la moartea sa).

Ceea ce se cunoaște mult mai puțin despre Cantemir este că, dincolo de activitatea sa politică și diplomatică, pe lângă volumele sale de literatură și istorie, el a compus și muzică.  Dimitrie Cantemir a fost un teoretician și un compozitor de muzică turcă. E de ajuns să căutați pe YouTube și veți găsi muzica sa interpretată atât de români, cât și de străini. Prin urmare, prima noastră conferință va avea ca temă principală muzica lui Cantemir”, spune Marin Toma.

 

 

Lansarea cărții cu titlul „Documentele reeducării”, vol. III, de Mircea Stănescu și Vlad Mitric-Ciupe, eveniment editorial coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, marți, 27 iunie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Anul trecut, am lansat volumul al doilea din . Iată că, de această dată, vom lansa volumul al treilea, unul care conține documente din Arhiva CNSAS (fostă a Securității), Arhivele Naționale Istorice Centrale și Arhiva Administrației Naționale a Penitenciarelor. Spre deosebire de primele două volume, în care documentele erau grupate pe capitole care corespundeau dosarelor din care au fost selectate în volumul acesta sunt grupate în funcție de persoane, în tentativa de a le recompune biografiile. Astfel, acestea sunt ordonate cronologic și prezentate la începutul capitolelor lucrării, fiind însoțite de câte o scurtă biografie.

Sunt documentate nouă biografii: patru responsabili ai reeducării de tip Pitești din partea Securității (Vladimir Mazuru, Alexandru Nicolschi, Gavril Birtaș și Eva Birtaș) și cinci deținuți politici legați de aceasta (Corneliu Niță – decedat în urma torturilor în timpul reeducării de la Pitești -, Corneliu Decebal Andrei, Aurel Popa, Lazăr Saghin și Gheorghe Cotlarciuc). Vă așteptăm să cunoașteți un trecut dureros!”, spune Jean Dumitrașcu.

 

 

Recital de folclor în cadrul proiectului „De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, marți, 27 iunie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Dialogul cu tema „Ayurveda, calea către Sine, către descoperire, acceptare și vindecare”, coordonat de promotorul cultural Maria Sorial, având-o invitată pe Laura-Simona Ilie, medic generalist, nutriționist, practicant Ayurveda, eveniment care se va desfășura marți, 27 iunie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Ayurveda, sau știința vieții, este unul dintre cele mai vechi sisteme de medicină holistică ce își are originea în India, fiind menționat încă de acum 5000 de ani în cele patru texte fundamentale sanscrite numite . Ele conțin informații medicale complete, perfect valabile și astăzi, informații legate de cauzele bolilor, recunoașterea semnelor și simptomelor diferitelor afecțiuni, modalități de tratament natural, noțiuni de dietoterapie și, nu în ultimul rând, este un ghid de neprețuit ce ne arată cum să ne păstrăm sănătatea de-a lungul vieții. Fiind un sistem ce devine din ce în ce mai cunoscut și mai răspândit și în România, Ayurveda câștigă mulți practicanți, atât la nivel medical, cât și la nivelul omului obișnuit, datorită metodelor neinvazive și prietenoase de prevenție și tratament. Înțelegând valoarea acestui sistem străvechi, și totuși foarte de actualitate, sistem ce privește omul din punct de vedere holistic, adresându-se tuturor planurilor ființei umane (fizic, mental, emoțional și spiritual), Laura-Simona Ilie, medic, nutriționist, practicant Ayurveda, ne propune o scurtă dezbatere prin care să descifrăm o parte din tainele lui”, spune Maria Sorial.

 

 

Prelegerea cu tema „Ușa, element Feng-Shui determinant pentru stabilirea spațiului”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în științe neconvenționale – Feng Shui”, susținut de specialistul în Feng Shui, Sorin Dinu, eveniment care va avea loc miercuri, 28 iunie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Prelegerea cu tema „Dostoievskieni și tolstoieni”, în cadrul proiectului sub genericul „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul, jurnalistul George Smeoreanu, eveniment care va avea loc joi, 29 iunie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Cum se împart oamenii în funcție de preferința față de unul dintre cei doi scriitori?, este întrebarea la care vom da răspunsuri”, spune George Smeoreanu.

 

 

Dezbaterea cu tema „Elemente de limbă, cultură și civilizație chineză”, în cadrul proiectului „Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara Allora Albulescu, având-o invitată pe profesoara de limba chineză Olga Halibei, eveniment care se va desfășura sub egida Fundației literare „Liviu Rebreanu”, joi, 29 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Spectacolul muzical-artistic intitulat „Vara din noi”, susținut de membri ai Trupei de teatru „Robertto”, sub îndrumarea artistului Robert Chelmuș, eveniment care se va desfășura joi, 29 iunie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Invitata specială este Elena Nedelcu, absolventă a Liceului de Arte , aflată în prag de admitere la IATC, câștigătoare a două trofee internaționale de teatru. Vor urca pe scenă alături de ea și alți copii și tineri care urmează cursul de actorie pe care-l coordonez la Centrul Cultural Pitești. Merită să-i cunoaștem și să-i încurajăm!”, spune Robert Chelmuș.

 

 

 

 

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X