Cupa Alfil Junior cu 8 turnee de șah rapid și blitz,
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 11-17 martie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 11 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Dialogul cu tema „Pianul și acordeonul în jazz”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, coordonat de interpreta de romanțe și folclor Mariana Claudia Filipescu, avându-l invitat pe pianistul Florin-Emanuel Pană, din Piteşti, eveniment care va avea loc luni, 11 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Florin-Emanuel Pană este cadru didactic jazz-muzică uşoară învăţământ liceal/postliceal, în cadrul Liceului de Arte “Dinu Lipatti” din Piteşti. Colaborează cu Filarmonica Piteşti ca artist instrumentist la pian şi acordeon. Aceeaşi colaborare o are şi cu Teatrul “Alexandru Davila” din Piteşti. Este colaborator de mai mulţi ani la Televiziunea Română, în cadrul emisiunii realizate de Paul Surugiu-Fuego,
Dialogul cu tema „Valori naționale și universale într-o lume în schimbare. Sentimentul de apartenență, identitate și identificare; patriotism și înstrăinare”, în cadrul proiectului „Invitați la
„Mihai Nicolae locuiește în București. A publicat mai multe articole în presa de limba română din țară, Chișinău și Cernăuți. Are colaborări la radio, la tv. și portaluri culturale. Volume editate:
Lansarea volumului de poezie cu titlul „Vortexul iubirii”, în cadrul proiectului „Suflet pe Rime și Nuanțe”, susținut de poeta și artistul plastic Loreta Din, marți, 12 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vă invit la lansarea celui de-al cincilea volum de poezii < Vortexul iubirii >!
Sufletul îndrăgostitului plutește, dansează, vibrează, este într-o continuă schimbare, este angrenat în această mișcare browniană cauzată de intensitatea vulcanului care erupe din iubire. Trecerea lui prin diferite etape, de la zbucium la liniște, de la nesiguranță la încredere, de la lacrimi la zâmbet, și lista ar putea continua, dând naștere la întrebări care de cele mai multe ori rămân fără răspuns. Acest vortex emoțional al iubirii este reprezentat vizual prin lucrarea plastică de pe prima copertă (care poartă același titlu și care îmi aparține), dorind să vă atragă atenția asupra lecturii.
Motto-ul meu este
Prelegerea cu tema „Ipostaze ale iubirii. Antropomorfism. Mihai Eminescu”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 13 martie de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„E încetățenită ideea că poezia de dragoste a Poetului e profund sentimentală. Adevărul e că el vede dragostea în multiplele ei ipostaze, așa cum și Femeia are
Prelegerea cu tema “Vetre de Credință și Cultură. Mănăstirea Rohia”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept de la Centrul Universitar Pitești, eveniment care va avea loc miercuri, 13 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Mănăstirea Rohia (numită și Mănăstirea
Dezbaterea cu tema “Integrarea cultural-spirituală”, în cadrul proiectului “Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, având-o invitată pe poeta dr. Elena Armenescu, eveniment care se va desfășura miercuri, 13 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Întrucât unul dintre principiile Uniunii Europene este integrarea socio-culturală, pentru a integra un val mare de migranți sosiți în Europa, din culturi diferite, cu oameni diferiți sortiți să trăiască împreună, doar prin cultură putem comunica. Din punct de vedere spiritual, Uniunea Europeană are ca principiu și toleranța. Vă invit la o dezbatere interactivă, pentru a înțelege că, deși suntem diferiți, gândim la fel și simțim la fel”, spune Ahmed Jaber.
Dialogul cu tema “Os de floare!”, în cadrul proiectului sub genericul “Povești pictate”, coordonat de artistul plastic Mihaela Viorela Martin, promotor cultural, având-o invitată pe Georgiana Magdalena Ștefănescu, de profesie avocat, eveniment care va avea loc joi, 14 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Tema ediției de martie a proiectului vine de la o poezie a invitatei mele, Georgiana Magdalena Ștefănescu. Doamna este de profesie avocat, membră a Uniunii Naționale a Barourilor din România, și este și realizator de emisiuni tv. Fire sensibilă și creatoare de frumos, Georgiana Magdalena Ștefănescu pictează, realizează expoziții de artă plastică și scrie poezii”, informează Mihaela Viorela Martin.
Dialogul cu tema “Feminitate și Maternitate”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Împreună pe drumul de la Ego către Sine”, coordonat de psihologul Cosmina Olteanu, având-o invitată pe Augustina Ene, psihoterapeut, eveniment care se va desfășura joi, 14 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Ținând cont de faptul că luna martie este luna în care se celebrează femeia cu toate fațetele sale, am invitat o profesionistă desăvârșită, dar și un om deosebit, Augustina Ene, psihoterapeut și consilier psihologic specialist, să dezbatem acest subiect delicat, complex, esențial, tainic în profunzimea sa, și anume rolul feminin și matern. Vom aborda această temă cu scopul de a stabili câteva repere sănătoase și firești, ținând cont de latura psihologică a fiecărei persoane, indiferent de gen”, spune Cosmina Olteanu.
Conferința cu tema „Mari necunoscuți ai culturii române. Scriitori din exilul anticomunist”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, având-o invitată pe prof. univ. dr. Mihaela Albu, eveniment care va avea loc vineri, 15 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Conferința, itinerantă (deschisă la Biblioteca
„Cupa Alfil Junior”, eveniment coordonat de profesorii de șah de la Centrul Cultural Pitești, dr. Ovidiu Stancu și ing. Andrei Rădulescu, sâmbătă, 16 martie, între orele 9.00-16.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.
“
Concursul de dans sportiv „Cupa Muntenia”, ediția a V-a, coordonat de coregraful și arbitrul internațional Alfred Schieb, eveniment care se va desfășura sâmbătă, 16 martie, și duminică, 17 martie, la Sala Sporturilor din Pitești.
„Concursul se desfășoară conform programului:
Sâmbătă, 16 martie, de la ora 9.00 – Concurs de dans sportiv, la care participă 300 de concurenți cu vârste între 4 și 45 de ani, de la 40 de cluburi din țară. Se dansează dansuri standard: Vals lent, Tango, Vals vienez, Slow-fox, Quick-step și dansuri latino: Samba, Cha-cha, Rumba, Paso Doble, Jive. Juriul este format din arbitri de la 20 de cluburi din țară, atestați de Federația Română de Dans Sportiv.
Prețul unui bilet este de 35 de lei. Copiii și pensionarii au intrarea liberă.
Duminică, 17 martie, de la ora 10.00 – Concurs de Streetdance, la care participă 100 de concurenți cu vârste cuprinse între 4 și 30 de ani. Componența: solo, duo, small team, big team și mega team. Jurizează arbitri atestați de Federația Română de Dans Sportiv. Prețul unui bilet este 20 de lei. Copiii și pensionarii au intrarea liberă”, informează Alfred Schieb.