înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
sunt reguli pe care trebuie să le urmeze persoanele pentru o mai bună conviețuire în societate, norme la care trebuie să își ajusteze comportamentele, îndatoririle și activitățile specifice de ființă umană. Cele mai importante și cunoscute norme sociale sunt cele morale și juridice. Conform , faptele istorice decurg unele din altele și, prin legăturile cauzale dintre ele, se înlănțuie în , ceea ce constituie esența conținutului și derulării existenței umanității.
Dialogul cu tema „Cultura, eterna Cenușăreasă?”,
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 10-14 iulie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 10 iulie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Dialogul cu tema „Culoare și feminitate”, coordonat de artistul plastic Mihaela Viorela Martin, având-o invitată pe Magda Băcanu, realizator de emisiuni tv, eveniment care se va desfășura luni, 10 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Culoarea este lumină și energie. Aceasta ne spune o poveste prin nuanță, prin intensitatea ei. Promovând culoarea și feminitatea aducem un plus de eleganță și stil oricărei femei care se respectă”, spune Mihaela Viorela Martin.
Prelegerea cu tema „Combinațiile dintre stelele natale și direcția ușii. Previziuni”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Călătorie în științe neconvenționale – Feng Shui”, susținut de specialistul în Feng Shui, Sorin Dinu, marți, 11 iulie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Voi prezenta calcule privind spațiile favorabile și nefavorabile direcționate de ușă și desfășurarea activităților în funcție de spațiu și steaua natală”, spune Sorin Dinu.
Dialogul cu tema „Cultura, eterna Cenușăreasă?”, în cadrul proiectului sub genericul „La Vama Vremii”, coordonat de publicistul și scriitorul Nicolae Badiu, avându-l invitat pe directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Argeș, scriitorul și eseistul Cristian Cocea, eveniment care va avea loc marți, 11 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Prezentarea volumului de versuri “Ce timp fără vreme. Poeme și imagini”, de Ion Dogioiu, eveniment editorial în cadrul proiectului cultural-educativ „Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara Allora Albulescu, proiect derulat sub egida Fundației literare „Liviu Rebreanu”, marți, 11 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Prelegerea cu tema „Legiuitorul și Legea. Legile Naturii, ale Societății și ale Istoriei”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc miercuri, 12 iulie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„A existat o perioadă în istoria zbuciumată a omenirii, când Dumnezeu a încheiat cu omul legământ, respectiv Dumnezeu a dat prin Moise Legea, arătând întregului popor Israel standardul după care El cere ca omul să-şi trăiască viaţa. Comportamentul oamenilor, firea lor nestatornică, păcatul în care se complăceau zi după zi, au demonstrat că acest nivel al cerinţelor lui Dumnezeu nu va putea fi niciodată împlinit şi respectat de către om. Fapt trist, dar adevărat. Încă o dată se dovedea faptul că fără Harul lui Dumnezeu, fiind sub Lege, nimeni nu ar putea fi mântuit. Dumnezeu prin Lege îşi descoperă sfinţenia şi bunătatea: . (Rom.7:12). Harul și Legea nu se exclud, dar ne arată că avem nevoie de har. Prin se exprimă legăturile, relațiile, raporturile generale, esențiale și relativ stabile care se formează în interiorul proceselor realității și între procese diferite, dar interdependente.
În expunerea noastră vom detalia aceste aspecte privind determinismul natural și social pornind de la adevărurile de credință privind opera legiuitoare și proniatoare a lui Dumnezeu”, spune Marius Andreescu.
Recital liric din propriile creații literare, cu titlul “Vortexul iubirii”, în cadrul proiectului „Suflet pe rime și nuanțe”, coordonat de poeta și artistul plastic Loreta Din, miercuri, 12 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„, spunea William Shakespeare.
Dintre toate sinonimele cuvântului vortex, care nu sunt deloc puține, eu, dacă mi-ați cere să îl înlocuiesc, aș alege turbulență. Câte transformări se petrec în sufletul îndrăgostit, trecând prin diferite etape de la zbucium la liniște, de la nesiguranță la încredere, de la lacrimi la zâmbet, și lista ar putea continua, creând turbulența emoțională despre care vă vorbeam. Emoții și sentimente pe care le-am pus în mii de versuri, iar în această ediție vin să le prezint în poezii recente și într-o lucrare plastică.
Motto-ul meu este ”, spune Loreta Din.
Prelegerea cu tema „Triunghiul lui Karpman”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Clubul de lumină”, coordonat de terapeutul și scriitoarea Corina Caltan, joi, 13 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Voi vorbi despre cum să faci față manipulării. În relații, adesea se formează acest triunghi care ne aduce cele mai multe probleme”, spune Corina Caltan.
Dezbaterea cu tema “Beneficiile muzicii” în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescenți și mentori”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, avându-l invitat pe Marius Bălan, solist vocal la Teatrul “Alexandru Davila” Pitești, instructor muzical pentru copii, eveniment care se va desfășura joi, 13 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Muzica are beneficii nenumărate, pentru orice vârstă. Ele sunt reale și sunt explicate științific. Unii dintre noi ascultă cântece, alții învață să cânte la un instrument, alții aleg să trăiască din muzică, interpretează, compun, dedicând muzicii întreaga lor energie. Așadar, profesie și pasiune. Dacă vorbim despre copii și despre activitățile muzicale, atunci vorbim implicit despre dezvoltarea creativității și despre libertatea de exprimare, despre emoții și bucurie. Când muzica face parte din viața copiilor, inteligența lor emoțională se dezvoltă, cresc abilitățile de memorare, limbajul și vocabularul se îmbunătățesc. Există o metodă modernă de predare a limbilor străine, prin muzică și vers, ajutând copiii să se familiarizeze cu modelele lingvistice și cu modul în care cuvintele sunt așezate împreună, pentru a crea sens. Atunci când copiii ascultă muzică, corpul lor simte nevoia să se miște, indiferent dacă cei mici sunt într-un joc de menținere a ritmului, folosesc instrumente muzicale sau învață o coregrafie. Abilitățile motorii se dezvoltă. Muzica ajută la creșterea armonioasă a copiilor, le stimulează puterea de concentrare, aduce avantaje în ceea ce privește precizia mișcărilor, coordonarea. Este pentru ei un excelent mod de exprimare”, spune Magda Grigore.