înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
Femeia, icoana familiei...

Prelegerea cu tema „Patima Roșie”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 15 martie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

– autor, regizor, scenograf, actor, cronicar – Mihail Sorbul a rămas în literatura română prin comedia tragică (1916), care reprezintă o nouă direcţie a artei dramatice de la începutul secolului al XX-lea, sincronizându-se cu tendințele teatrului european din acea perioadă, prin aspectele naturaliste (exacerbarea tarelor ereditare) și prin influenţele teatrului ibsenian. Totodată, se poate spune că Mihail Sorbul este, într-o oarecare măsură, un promotor al teatrului absurdului. n. n) îşi pune, chiar de la începuturile sale, câteva întrebări care se vor dovedi fundamentale pentru întreg teatrul modern: aceea asupra structurii şi naturii sale, asupra condiţiei personajului şi asupra limbajului dramatic> (Liviu Rebreanu)”, spune Iudita Dodu Ieremia.

 

Dezbaterea cu tema „Femeia, icoana familiei”, în cadrul proiectului sub genericul „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, avându-l invitat pe             pictorul Gheorghe Zamfir, eveniment care se va desfășura miercuri, 15 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Gheorghe Zamfir, din satul Slănic, comuna Berevoieşti, judeţul Argeş, a absolvit cursurile Şcolii Gimnaziale de Arte Plastice Câmpulung, sub îndrumarea profesoarei Ligia Irimia. Fiind înzestrat cu talent nativ de a picta, şi-a canalizat resursele spre pictura bisericească. A învățat şi a lucrat tot timpul, cu râvnă şi ambiţie, perfecţionându-şi treptat stilul. În anul 2019, l-a întâlnit pe regretatul pictor Gheorghe Paulian, profesor şi critic de artă din Câmpulung, care şi-a dat girul pentru înscrierea în rândul membrilor Cenaclului de Arte Plastice Câmpulung. De atunci, a participat de fiecare dată la expoziţiile de grup organizate în cadrul cenaclului. În anul 2021 a expus personal pe simeze tablouri cu temă religioasă, peisaje, portrete, natură statică. În anul 2022, după multă muncă, a reuşit să facă o a doua expoziţie personală. Gheorghe Zamfir este un pictor prolific, exemplu de urmat ca pasiune, perseverență şi dorinţă de autodepăşire”, spune Mariana Claudia Filipescu.

 

Dialogul cu tema „Poezia în exil”, în cadrul proiectului sub genericul „Întâlniri culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, având-o invitată pe prof. dr. Maria Vaida, joi, 16 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La ediția din luna martie a proiectului <Întâlniri culturale>, invitata mea, prof. dr. în literatură Maria Vaida, va susține o prelegere interesantă despre poeta Yvonne Rossignon din fostul județ Romanați, la care vă așteptăm”, spune Silvia Giurgiu.

 

 

Dezbaterea cu tema „Studenții și pasiunile lor”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Adolescenți și mentori”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, având-o invitată pe conf. univ. dr. Valentina Stângă, prodecan al Facultăți de Teologie, Litere, Istorie și Arte din cadrul Universității Pitești, și pe studentele Mihaela Buncilă și Andreea Popescu joi, 16 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Orice tânăr trebuie să-și construiască viitorul cu pasiune. Și, dacă până la vârsta studenției copiii se gândesc și se răzgândesc de nenumărate ori asupra domeniului pe care-l vor alege, în momentul în care merg într-o facultate ei trebuie să conștientizeze faptul că fără implicare și responsabilitate nu vor fi buni profesioniști, indiferent de opțiune. Primul pas benefic este alegerea de a învăța ceea ce îți place, ceea ce poți face cu plăcere, pe termen lung. Ceva care te atrage și care te definește. Al doilea pas este specializarea intensă și apoi perfecționarea. Continuă!  Niciodată să nu obosești să faci meseria aleasă, să dorești să descoperi mereu lucruri noi în domeniul în care activezi. Orice lucru făcut cu dragoste iese bine! Pentru că nimeni nu învață pentru altcineva, învățăm fiecare pentru noi înșine…”, spune Magda Grigore.

 

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X