înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
Informare
Informare

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 11 - 16 aprilie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces fără restricții:

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe poetul Gelu Ungureanu, luni, 11 aprilie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Poetul reprezintă o plus valoare a literaturii locale. Gelu Ungureanu practică o poezie în vers alb, matură, ordonată și destul de ermetică. Lectura poeziei sale trebuie reluată de mai multe ori pentru a putea fi înțeleasă, deoarece face parte din categoria poeziei culte”, spune Adrian Mitroi.

Prelegerea cu tema „Titani ai culturii universale. Ludwig van Beethoven”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și credință în societatea contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, eveniment care va avea loc luni, 11 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Ludwig van Beethoven s-a născut în 1770 la Bonn, Germania, ca fiu al lui Johann van Beethoven (1740-1792), de origine flamandă şi al Magdalenei Keverich van Beethoven (1744-1787). Beethoven, unul dintre cei mai mari compozitori din lume, a schimbat viziunea oamenilor despre muzică, aducând frumusețe și încântare urechilor chiar și atunci când el a surzit. Trăind în perioada 1770 - 1827, compozitorul a fost consacrat pentru 9 simfonii, sonate, cvartete și multe altele. Istoria muzicii nu ar fi la fel astăzi dacă Beethoven nu ar fi existat. Acest geniu al notelor muzicale ne dă o lecție de perseverență și ambiție și ne arată că totul e posibil chiar și atunci când pare imposibil. După ce a rămas fără auz, compozitorul și-a continuat munca, elaborând Simfonia a IX - a pe lângă sonate și cvartete. În anul 1818, Beethoven rămâne complet surd, acesta putând să comunice doar prin caietele de conversații, în care interlocutorii scriau în loc să vorbească. Acest lucru însă nu l-a împiedicat pe artist să creeze, să compună. În 1819 compune pentru pian, în 1820 apare prima versiune a , tot atunci sunt realizate ultimele sale sonate pentru pian și cvartetele de coarde, în sfârșit, Simfonia a IX-a. Ludwig van Beethoven demonstrează că scopul suprem al existenței sau orice alt scop, poate fi dus la bun sfârșit chiar și atunci când pare imposibil. Totul depinde de voință! În expunerea noastră vom evoca personalitatea și creația marelui titan al culturii universale. Prezentarea va fi ilustrată cu fragmente muzicale din opera maestrului”, spune Marius Andreescu.

Prelegerea cu tema „O nouă apariție editorială: , de Alexandru Petria”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, marți, 12 aprilie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții. “ Acesta era salutul lui Eminescu. Se răspundea: Un singur argument este suficient și era rostit tot de Poetul național: Prima ediție pe luna aprilie 2022 a proiectului nostru o dedicăm prezentării volumului (Editura , Suceava, 2022), o culegere de texte, sub coordonarea lui Alexandru Petria, care reprezintă prima grupare editorială de amploare, atât prin numărul și numele participanților, cât și prin calitatea textelor, a direcției suveraniste, din spațiul nostru public. (Alexandru Petria). Cartea cuprinde 25 de eseuri semnate de academicieni, cadre didactice universitare, scriitori, artiști plastici, oameni de presă, juriști, personalități ale culturii noastre de astăzi. Ceea ce leagă aceste scrieri este nevoia tot mai acută de a trăi românește, în primul rând prin fapte. E o invitație la unitate și solidaritate a tuturor ce simt și gândesc românește. E o carte echilibrată, fără exagerări și oportunisme, dar de mare sinceritate și dorință de exprimare liberă. Trăiască Nația!”, spune Lucian Costache.

Dezbaterea cu tema „In Memoriam istoricul Vasile Novac”, în cadrul proiectului sub genericul „Evocări”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, eveniment care se va desfășura marți, 12 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vă propun să-l evocăm pe istoricul Vasile Novac, fost director general al Muzeului . Domnul Vasile Novac a fost cel care a pus bazele Muzeului și, mai apoi, a reorganizat, din temelii, noul Muzeu de la Golești. A făcut enorm pentru cultura argeșeană, publicând nu mai puțin de 25 de cărți despre personalitățile județului, despre eroii săi. L-am invitat alături de mine pe istoricul Spiridon Cristocea, fostul director al Muzeului Județean Argeș, pentru a vorbi împreună despre cel care a fost, și va rămâne în memoria noilor generații, Vasile Novac”, precizează Jean Dumitrașcu.

Dezbaterea cu tema “Perspective asupra învățământului privat”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Adolescenți și mentori”, coordonat de scriitoarea, criticul literar, profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, având-o invitată pe prof. dr. Mirela Oanea, directorul Școlii Gimnaziale de Excelență “Sfânta Muceniță Filoteea” din Pitești și elevii Andrei Ilinca și Nicolae Mihai, eveniment care va avea loc marți, 12 aprilie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Educația din țara noastră este criticată frecvent. Cu reforme succesiv compromise în sistem, cu teste standardizate tot mai îngrijorătoare, cu abandon școlar în creștere - învățământul de calitate rămâne un deziderat greu de atins în România profundă. În ultimii ani rata de promovabilitate la examenele de capacitate și la examenul de bacalaureat a scăzut constant în școlile de stat - singurul beneficiu, se spune, mai în glumă, mai în serios, este acela că învățăm O alternativă la sistemul public de educație este învățământul privat. O alegere controversată, cu argumente pro și contra, deși unitățile particulare de învățământ nu au fost și nici nu ar trebui să fie în opoziție cu cele de stat, chiar dacă aici învățământul Unii părinți însă consideră că merită această investiție, iar raționamentele lor sunt de multe ori veritabile. Așadar, problema trebuie abordată la modul serios, într-o notă de moderație și de bun simț, atâta vreme cât ne unesc interesele pentru , spune Magda Grigore.

Prelegerea cu tema „Andreas Capellanus, ”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, susținut de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 12 aprilie, de la ora 20.00. “Apărută în ediție bilingvă, latină și română, în colecția , în 2012, în traducerea Eugeniei Cristea, pentru prima dată în limba română, și cu studiu introductiv de Anca Crivăț, , scrisă de Andreas Capellanus este cartea iubirii curtenești. Este, poate, cea mai importantă scriere medievală păstrată care prezintă iubirea de curte în Evul Mediu occidental. Mai mult decât atât, în ultimele decenii, a ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la felul în care se iubea și, mai ales, exprima literar iubirea, începând cu secolul al XII-lea. Principala întrebare, la care ne vom angaja și noi să răspundem este aceasta: ”, spune Marin Toma.

Prelegerea cu tema „Poetul din Rășinari”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Literatura română necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 13 aprilie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții. “Poezia lui Octavian Goga s-a născut dintr-o nemărginită dragoste pentru satul natal, pentru casa părintească, pentru toţi oamenii Ardealului. Actualitatea sa este legată atât de împrejurările social-politice din Transilvania la începutul secolului al XX-lea, cât şi de perenitatea sufletului românesc. Goga aduce o expresie nouă, grefată pe o tematică tradiţională, opera sa situându-se la răscrucea a două veacuri: cu el se încheie epoca poeţilor romantici profetici, şi prin el se deschide calea poeziei moderne. , spune Iudita Dodu Ieremia.

Prelegerea cu tema “Puterea interioară”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Arta Devenirii”, susținut de scriitoarea Silvia Grigore, miercuri, 13 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. “Se spune că fiecare generație percepe vremurile în care trăiește, ca fiind cele mai rele ale tuturor timpurilor. Înțelepții știu însă că nu există vremuri care să te împiedice să te dezvolți. De-a lungul veacurilor s-au scris opere de artă în condiții inumane, s-au trăit povești de dragoste pe front. Asta pentru că Divinitatea a pus în fiecare ființă umană toate ingredientele de care avem cu toții nevoie. Puterea interioară este în noi și așteaptă să fie accesată. Descoperirea ei este misiunea noastră. Ne-a fost ascunsă secole de-a rândul, chiar de către cei care ar fi trebuit să ne fie ghizii aflării ei. Dar așa cum stă scris, s-au deschis portaluri către cunoaștere, iar rasa umană a ajuns la un nivel de spiritualitate care îi permite să se salveze și să evolueze mult mai rapid. Tuturor le este permis, dar numai cei care caută vor afla trezirea. Așadar, vom fi căutători ai puterii interioare care ne va permite ascensiunea. Vom aborda subiectul atât prin prisma Programării Neuro-lingvistice cât și al literaturii motivaționale” spune Silvia Grigore.

Noul proiect cultural-educativ sub genericul „Copii și părinți, prietenii mei”, coordonat de profesoara Maria Simona Mitroi, de la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din Pitești, proiect care va fi lansat joi, 14 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. “Începând din data de 14 aprilie 2022, vă invit să participați la activități pentru copii și maturi. Întâlnirile vor avea loc lunar, cu participarea specialistului, în calitate de invitat, pentru fiecare temă propusă. este titlul acestui proiect care își dorește ca timp de 50 de minute, catedra în ideea ca fiecare temă de discutie să fie interactivă, cu participarea copiilor și părinților, astfel încât la finalul întâlnirii să plecăm cu un feedback pozitiv. Scopul este de a realiza pe termen lung o alternativă socială de interacțiune, un mediu de educare și învățare plăcut. Pe termen scurt și mediu proiectul își propune abordarea temelor de actualitate socială și culturală (prietenie, joc si joacă, hobby etc) dar și instruire pe diferite discipline din curricula școlară”, informează Maria Simona Mitroi.

Lansarea volumelor de versuri “Eclectica” și “Poezii pentru Valeria și prietenii ei” de prof. David Ilina, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Allora Albulescu, eveniment editorial organizat în parteneriat cu Fundația Literară “Liviu Rebreanu”, care va avea loc joi, 14 aprilie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Spectacolul muzical-artistic sub genericul „Bloom of hope”, susținut de copii și tineri care urmează la Centrul Cultural Pitești cursul de chitară (coordonator Andrei Bulf), cursul de dans sportiv și de societate (coordonator coregraful Alfred Schieb) și cursul de balet și gimnastică ritmică (coordonator antrenoarea Nicoleta Andrei), eveniment care se va desfășura sub egida „Simfoniei Lalelelor” sâmbătă, 16 aprilie, între orele 11.00 – 13.00, în Parcul Lunca Argeșului.
Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X