înapoi la: Editoriale
La o afumătură pe ritm de rock în BIBLIOTHEQUE


Pe strada mare a Piteștilor, în locul unde mergeam la „Garden”, mai ales vara, la terasă pentru o bere, ca udătură de promenadă, lângă Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu", s-a așezat un nou brand...cu discreție și eleganță, fără zgomot, fără artificii. Mi-am zis că trebuie să fie niște inconștienți sau niște nebuni! Cum să te aventurezi să redeschizi o „cârciumă” pe locul unde „Garden” s-a impus atât de puternic! Apoi, am avut o primă tresărire, dând peste un nume care se bate pe umăr cu impunătoarea clădire din proxima vecinătate: BIBLIOTHEQUE. Un bistro cu acest nume incită!

Culorile reci, desenul riguros și logoo-ul mă duceau cu gândul la ceva sobru. „Bibliotheque”, un franțuzism, care îmi aduce puțină tihnă, ceva dulceață în spirit....îmi reînvie o nostalgie a bonomiei din prima mea tinerețe. Prin noianul de englezisme, care îmi agresează limba neamului dar și urechea, un franțuzism e parcă mai prietenos.

          Ei bine, scormonitor din fire și umblăreț în porniri...mi-am luat consoarta și cu gând de răsfăț și aventură, am cutezat să le calc pragul de 1 Decembrie, că tot e Sărbătoare de neam! Hai la „Bibliotheque”!

Deschid porțile gri dintr-un metal nu foarte prietenos și pășesc nesigur pe alegerea mea în fostul „Garden”, actualul Bibliotheque. Și ce văd!? La intrare, nu mai dau cu nasul de toaleta cu WC, cum știam eu că trebuie să îndur la „Garden”. A dispărut, totul e altfel! Privirea îmi este furată de rafturi de cărți și de un aer occidental, lumini calde, muzică foarte bună, potrivită de sonor, rock, bluzz și tot ce e mai bun de prin anii 60 sau pe acolo. Un concept de bistro pe care nu l-am întâlnit până acum decât prin cartierele cu străzi pietruite, din metropolele europene, unde se  păstrează aerul interbelic sau chiar  medieval, pe unde abia îți găsești un loc la o masă printre puzderia de studenți, de tineri și vârstnici deopotrivă, îmbrăcați viu colorat, parfumați elegant, mereu proaspeți, cu zâmbete largi și ochi încărcați de lumini vesele!

Așa e la BIBLIOTHEQUE în Pitești. Locul unde poți evada din canoanele prea colbuite ale provincialismului românesc. Locul unde poți respira occidental mâncând neaoș românește! Asta e chichița! Să asculți rock și să-ți bucuri bolta palatină de mireasma unei afumături fierte într-o zeamă ardelenească, răvășită cu oleacă de smântânică de fermă peste care, ca din alamele unei fanfare dai de sunetul aromelor de verdeață, proaspăt culeasă din grădinile Zavoiului Râului Doamnei, veche grădină de zarzavaturi a Târgului! Fără milă pentru tine, dragă cititorului, nu mă pot abține, precum scorpionul de pe broască și îți mai zic că varza cu ciolan din meniul zilei de la BIBILOTHEQUE aprinde nebănuite flăcări din bietele noastre suflete prea mult oropsite de prea multele griji. Nici prea acră, nici prea dulce, nici prea grasă, dar nici searbădă, varza e fix prea ca la țară...iar ciolanul mi-a adus aminte de vremea când bătăturile din gospodărilor țăranilor sângerau în miez de iarnă, sub ignetele groșteilor crescuți cu tărâțe, cu porumb și cu mere, ca niște belferi de dolofani ce ajungeau... dintre Crăciun și Sfântul Ion.

Peste toate astea, mai pun doar un pic de sare pe rană, vorbindu-vă scurt despre cafeaua de la BIBLIOTHEQUE. Foarte pe scurt! Ristretto de la BIBLIOTHEQUE e unic în arome, unic în savoare, unic în servire! Pentru  „les connaisseur” .  Le recomand totuși să introducă și arhaica versiune la ibric.

Nicolae Badiu,

Cititor de Bibliotheque...

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X