înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
Medalion artistic cu Stelian Necșoi

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 28 – 29  noiembrie 2022, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Prelegerea cu tema „Miracolul Grec. Aspecte ale Culturii și Civilizației Greciei Antice”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, luni, 28 noiembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Societatea modernă îi datorează mult Greciei antice. Tipul de viață pe care l-au dus grecii antici, sistemul lor de credință și chiar modul în care au creat clădiri au lăsat amprente de durată care pot fi văzute și astăzi. Pentru mulți, Grecia antică este considerată a fi leagănul civilizației occidentale. Aruncând o privire asupra modului lor de viață, este posibil să vedem unele asemănări cu lumea de astăzi, precum și unele dintre tradițiile ce s-au păstrat. Faptul că oamenii trăiesc în democrație și faptul că votează, citesc folosind un alfabet și se bucură de olimpiade la fiecare doi ani, este datorat vechilor greci.

Grecii au descoperit <demnitatea individului şi valoarea libertăţii>, au gândit primii în <termeni teoretici> raporturile dintre <individ şi colectivitate>, au binefacerile şi exigenţele <traiului oamenilor în comun>, punând bazele <ştiinţei politice>, ale <moralei> şi ale filosofiei mari, au  cea mai rezonabilă formă de organizare politică a societăţii din câte a cunoscut istoria – <democraţia>. Au creat <alfabetul>, pe care-l va prelua aproape întregul Occident, au făurit <tiparele logice definitive în care va gândi umanitatea>, au întemeiat un număr impresionant de ştiinţe, au fixat pentru milenii <canoanele artei occidentale>, au preţuit <frumuseţea corpului şi virtuţile spiritului uman>, au stimulat <competiţia liberă a valorilor> şi au cinstit <spiritul sportiv>. Toate acestea alcătuiesc ceea ce  istoricii și filosofii  numesc . În expunerea noastră vom dezvolta aceste aspecte”, spune Marius Andreescu.

 

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 28 noiembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Dialogul cu tema „Poezia, ecou ancestral al unor lumi invizibile”, în cadrul proiectului „Întâlniri culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, luni, 28 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Invitata mea va fi scriitoarea Maria Giurgiu, din localitatea Uda, județul Argeș. Împreună vom oferi publicului interesat o lectură de proză și poezie, din creațiile proprii, vom dezbate teme culturale și sociale și vom dezvălui câteva din proiectele noastre culturale”, informează Silvia Giurgiu.

 

 

Dezbaterea cu tema „Sănătatea în familie”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Copii și părinți, prietenii mei”, coordonat de Maria Simona Mitroi, profesoară de educație fizică și sport – istorie socio-umane, la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”, structura nr. 2, din Pitești, eveniment care va avea loc marți, 29 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Cel mai puternic factor în formarea unei persoane se află în familie, în mediul în care dezvoltarea unui copil are loc și este influențată de mai mulți parametri. Copilul este un individ care imită acțiunile celor din jurul său fără a le putea trece printr-un filtru personal, de aceea modelul care îi este prezentat îi va contura caracterul, personalitatea și acțiunile în mod direct. Conduita morală și socială, precum și cultura unui stil de viață sănătos, se învață în familie, astfel că părinții au un rol deosebit de important în formarea și menținerea unei relații conștiente cu sănătatea. Despre toate acestea vom discuta cu invitați care abordează sănătatea în familie atât fizic și psihic, cât și spiritual și estetic: psihologul Crăița Nica, dr. Adrian Mitroi, consilierul spiritual Adela Bădoi, esteticianul Elena Cazacu, Sofia Teodorescu și Teodora Cojocaru, eleve la Școala Gimnazială , structura nr. 2, din  Pitești, cantautorul Vlad Dinică”, informează Maria Simona Mitroi.

 

 

 

Dialogul cu tema „Și… viața e frumoasă!”, în cadrul proiectului sub genericul „Medalion artistic cu Stelian Necșoi”, coordonat de scriitorul, artistul plastic, cantautorul, profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, având-o invitată pe profesoara de canto, actrița și poeta Alina Bondoc, eveniment care se va desfășura marți, 29 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Sunt onorat de prezența invitatei mele speciale, Alina Bondoc, profesor de canto în mediul universitar, iar în cel preuniversitar profesor de educație muzicală. Colaboratoare la Teatrul și absolventă de studii muzicale la Universitatea de Arte Iași, a absolvit un master în Arta Actorului la Universitatea București. În mod independent, realizează emisiunea <Și… Viața e frumoasă!>, postată pe canalul propriu de youtube. În cadrul noii ediții a proiectului meu, vom purta discuții despre viața artistică din mediul preuniversitar și universitar, vom recita versuri aparținând invitatei, versuri cuprinse în volumul de poezii al domniei sale, și vom cânta în duet melodii ale unor binecunoscuți artiști români. Vă așteptăm cu drag marți, 29 noiembrie, în Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești”, este mesajul lui Stelian Necșoi.

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X