înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
Nicolae Badiu invitat de Mona Vâlceanu, miercuri, ora 11.

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 14 – 18 noiembrie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Prelegerea cu tema „Vechiul Pitești: Fostul Schit Buliga”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Biografii de Excepție”, susținut de muzeograful și scriitorul Octavian Dărmănescu, doctor în istorie, luni, 14 noiembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Fostul schit piteștean Buliga nu mai există – în fond, irecuperabilul unui sacrilegiu este imposibil (ca la Hiroșima, ca la Dresda, dar păstrând proporțiile). În 1899 Prefectura județului istoric Argeș demola ansamblul monahal sub pretextul năruirii, pentru a-și zidi viitorul sediu, actuala clădire a Muzeului Județean. Potrivit lui Grigore Tocilescu, era cea mai frumoasă biserică piteșteană. Cărămida din demolări avea să fie cumpărată de târgoveți, un destin crunt. Metoc mitropolitan, ea găzduise și școală, și armată. Aici fusese ars Regulamentul Organic în revoluția pașoptistă. Aici se mutase Samuil Sinadon, episcopul Argeșului, care, potrivit cutumei, trebuia să stea la Curtea de Argeș, nu la Pitești. La Buliga s-au întâmplat multe lucruri benefice Piteștiului medieval. Parcul Ion C. Brătianu (fostul 1907) nu este decât fosta grădină a schitului Buliga! Vă invităm la o pledoarie pentru trecut și pentru vechile lui clădiri”, spune Octavian Dărmănescu.

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 14 noiembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema „Despre Prietenie”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Arta Devenirii”, susținut de scriitoarea Silvia Grigore, eveniment care va avea loc luni, 14 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Ne împrietenim de când ne naștem și până la moarte. A ne împrieteni face atât de mult parte din viața noastră, încât aproape că s-a demonetizat prin repetiție și obișnuință. Prelegerea de față este un studiu despre prietenia profundă, atât ca simțire, cât și ca mod de manifestare. Este despre înțelegerea prieteniei astfel încât să o experimentăm pe cea autentică și nu pe cea degenerată în interes sau atașament distructiv. Prietenia este una din cele mai mari valori umane, este sentimentul cu care oamenii pot schimba lumea, pentru că, în afara rezonanței la nivel de suflet, ea implică solidaritate, răbdare și compasiune. Cu toții avem nevoie de prieteni, însă, pentru a avea prieteni buni, e bine ca noi înșine să fim prieteni buni. Prietenia nu este un noroc, așa cum am fi tentați să credem, ci este reflecția celorlalți în noi”, spune Silvia Grigore.

 

Vernisajul expoziției de desen cu titlul „Desenele unui adolescent”, avându-l autor pe Flavius Cristian Diaconescu, în vârstă de 13 ani, elev la Liceul de Artă „Dinu Lipatti” din Pitești, eveniment care va avea loc marți, 15 noiembrie, de la ora 18.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Dialogul cu tema „Portret de autor”, în cadrul Clubului literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Mona Vâlceanu, avându-l invitat pe publicistul și scriitorul Nicolae Badiu, miercuri, 16 noiembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema „Damian Stănoiu”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Literatura română necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 16 noiembrie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„Prozator interbelic, Damian Stănoiu a rămas în literatura română prin povestirile şi nuvelele inspirate de lumea mănăstirilor, scrise cu umor blajin şi îngăduitor, pus sub semnul bonomiei şi al jovialităţii. Călugării din scrierile sale au slăbiciuni omeneşti, sunt, de cele mai multe ori, simpli în cuget, naivi, spirite necultivate, adesea păcătoşi, lacomi în faţa meselor îmbelşugate. Fără acces la valorile teologale înalte şi inocenţi atâta vreme cât propria conştiinţă nu îi condamnă, ei ignoră dimensiunea metafizică a păcatului. (G. Călinescu)”, spune Iudita Dodu Ieremia.

 

Întâlnire cu Viorel Ilișoi și cărțile sale – dezbatere sub genericul „Jurnalist-scriitor vs. scriitor-jurnalist în 2022”,  eveniment moderat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe jurnalistul și scriitorul Viorel Ilișoi, miercuri, 16 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vor fi prezentate cele mai recente cărți publicate de jurnalistul cultural și scriitorul Viorel Ilișoi, se vor spune povești, vor avea loc discuții libere despre cărți și despre alte subiecte, vor fi acordate autografe. Viorel Ilișoi este o personalitate incitantă, scriind de toate – reportaje, proză, poezie, articole de ziar, monografii literare. A realizat și un film despre Maria Lătărețu. Printre altele, a colaborat și va mai colabora la revista de cultură . Născut în 1968, la Ringhilești, județul Botoșani, a crescut la Casa de Copii din Trușești, pe malurile Jijiei. Debutează ca ziarist în primele zile ale anului 1990. În 1992, devine primul ziarist român postdecembrist condamnat pentru delict de presă, fiind condamnat definitiv la 3 luni de închisoare cu executare, pentru pamfletul . Faptul e trecut sub tăcere în țară (nu era cunoscut precum azi), dar scandalizează presa internațională și aceasta va duce la eliberarea sa după doar 19 zile de închisoare. Episodul e povestit în romanul său ”, ne incită Jean Dumitrașcu.

 

Dialogul cu tema “Educația Integrală – Trup, Minte, Suflet”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Lumea interioară între mit și știință”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, având-o invitată pe lector univ. dr. Lucia Neagoe, de la Facultatea de Științele Educației, Științe Sociale și Psihologie a Universității Pitești, eveniment care se va desfășura joi, 17 noiembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Educația de astăzi se află într-o criză de sens și scop pentru că răspunsul pe care ni-l dăm la întrebarea este încă foarte limitat. Nu știm cine suntem cu adevărat și ce ar trebui să devenim. Viziunea de azi a educației asupra a ceea ce ar trebui să devină un tânăr este fragmentată, el este văzut doar din punctul de vedere al utilității sale economice și a rolului său profesional, pe piața muncii, și nu ca o ființă umană integrală care include trup, minte, inimă, suflet și spirit. Este momentul să depășim această viziune îngustă, limitatoare, care simplifică și micșorează un tânăr pentru a se potrivi într-o cutiuță și să îmbrățișăm o viziune care îi redă acestuia integralitatea, zborul și condiția de om”, spune Lucia Neagoe.

 

Dezbaterea cu tema “Artele plastice – un modus vivendi”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Adolescenți și mentori”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, avându-le invitate pe Monica Dinu, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Pitești, și a Asociației Pasteliștilor din Polonia, profesor la Liceul de Artă ,,Dinu Lipatti” Pitești, pe Alexandra Ilie, membru – stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici, profesor de Arte Vizuale la Școala “Tudor Vladimirescu” și la Liceul Teoretic ”Ion Cantacuzino” Pitești, și pe Elena Popescu, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Zinca Golescu”, eveniment care va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„A fi artist plastic este un mod de viață. Sensibilitatea activă, vibrația estetică, emoția eliberatoare – acestea sunt uneltele din lumea lui interioară, grație lor poate crea forme personalizate în artă. Ele stimulează imaginația și provoacă inspirat. Cred că în portofoliul unui artist nicio lucrare nu este întâmplătoare, pentru că artistul reacționează în acest mod la stimulii realității exterioare, în felul acesta și pune suflet în fiecare lucrare. Fiecare operă poartă amprenta personalității creatorului ei și noi, după stil și originalitate, ajungem, firesc, un artist. De la un moment dat, arta lui devine nu doar o reflectare a lumii concrete, în complexitatea și metafizica ei, ci mai degrabă o expresie conceptuală a unicității receptării. Rafinament și limbaj propriu, pe care fiecare artist le împărtășește tacit, aș spune confidențial cu fiecare spirit contemplativ în parte. Poate așa se explică seducția specială a plasticii…”, spune Magda Grigore.

 

Prelegerea cu tema „Mihail Sadoveanu. Iubirea pe firul istoriei…”, în cadrul proiectului sub genericul „Mari iubiri ale literaturii române”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/engleză Raluca Hana Sandu, joi, 17 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Dintre toți scriitorii interbelici, Sadoveanu este singurul care nu se analizează și nu se confesează în paginile cărților sale. Cu toate acestea, opera lui este considerată un monument unic în literatura noastră, în centrul căruia stă Omul, aflat într-o permanentă legătură cu Cosmosul și Eternitatea. Pentru că prin scrierile sadoveniene pășim cuminți într-o altă lume … o lume a începuturilor fără sfârșit, o lume mitică, arhetipală, în care iubirea este îmbrăcată într-o aură de poveste… Scrisul sadovenian se conturează distinct și puternic încă de la început, cu mult înainte de Primul Război Mondial, și se afirmă și după anul 1945, dar se poate ușor observa că perioada cea mai intensă de creație a fost cea interbelică. În cadrul ediției din luna noiembrie a proiectului , o voi avea ca invitată pe doamna profesoară Adriana Firică. Vom încerca să-l punem împreună într-o altă lumină pe Sadoveanu, să-l redescoperim, să pătrundem în tainele operei și ale biografiei sale… Dincolo de marile sale opere, Sadoveanu era un om la fel ca ceilalți, cu pasiuni și slăbiciuni care i-au adus multe antipatii. Cum era în mijlocul familiei, câți copii a avut și ce relație avea cu ei, cu nepoții și cu rudele sau cu prietenii, vom afla joi, 17 noiembrie, de la ora 17.00, în cadrul proiectului ”, spune Raluca Hana Sandu.

 

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X