înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
O SĂPTĂMÂNA DE FOC

Informare


Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 14 - 18 iulie 2025, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:


Prelegerea cu tema „Sărbătoarea cu cea mai mare încărcătură energetică, pozitivă, la români - Sânzienele, 24 iunie”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în Științe Neconvenționale – Feng Shui”, coordonat de Sorin Dinu, specialist Feng Shui, eveniment care va avea loc luni, 14 iulie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.


Concertul de pian sub genericul „Romantic Piano”, susținut la pian și voce de artista Codruța Elena Oprea, eveniment care se va desfășura luni, 14 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Un concert (într-un loc primitor din Pitești, în care mă întorc mereu cu bucurie) prin care nu numai că pătrund în lumea minunată a muzicii clasice, printr-un repertoriu ales și variat, dar într-un proiect inedit, unesc câteva valențe și palete culturale și spirituale care mă pasionează (muzică, povestiri, poezii). Vă aștept cu nerăbdare, dragi argeșeni, pentru a crea o conexiune reală și pentru a ne cunoaște cu adevărat!”, ne invită la concert, Codruța Elena Oprea.


Dialogul cu tema „Cartea potrivită, la momentul potrivit”, în cadrul proiectului „Întâlniri Culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu Pătrăchioiu, avându-l invitat pe scriitorul Ion Dulugeac, din București, eveniment care va avea loc marți, 15 iulie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Invitatul emisiunii este scriitorul Ion Dulugeac din București, autor a peste douăzeci de volume, romancier consacrat, om de cultură de autentică valoare. Vom dezbate teme diverse legate de literatura românească contemporană, de autorii zilelor noastre și de locul pe care îl ocupă astăzi cartea în societatea actuală. Vă așteptăm cu drag!”, spune Silvia Giurgiu Pătrăchioiu.


Proiectul „Medalion Cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de cantautorul, artistul plastic, scriitorul, profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, având-o invitată pe studenta Marta Mocanu, eveniment care se va desfășura marți, 15 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Invitata mea, Marta Mocanu, este o tânără talentată care a cochetat cu poezia, care cântă muzică populară și nu numai, care își scrie textele cântecelor pe care le interpretează. Studentă la Universitatea din Târgoviște, la Facultatea de Științe și Arte, domeniul Muzică este o prezență activă în viața culturală din urbea sa, dar și pe diferite scene din țară sau la emisiunile posturilor de televiziune ce promovează muzica populară. Urmează cursuri de actorie, dar dragostea ei este muzica. Posesoare a numeroase premii, Marta ne va încânta cu vocea sa și cu cobza, instrument pe care îl iubește. Vă așteptăm la o întâlnire ca între prieteni din care nu vor lipsi poezia și muzica folk, așa cum v-am obișnuit”, spune Stelian Necșoi.


Prelegerea cu tema „I. L. Caragiale – Prozator”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 16 iulie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Disponibilităţile artistice ale lui I. L. Caragiale nu se mărginesc doar la observarea realităţii în latura sa comică, ci şi la situarea în unghiul de creaţie al gravităţii vizionare, favorabil percepţiei tragicului, și al problematicii psihologico-morale. Scriitorul pune în evidenţă situaţii şi cauze care au generat obsesia, nebunia, crima. În nuvelele sale, tragicul este oglindit ca într-un (G. Călinescu). Memorabilele profesiuni de credinţă ale eroului din : sugerează specificul unei literaturi totdeauna grave şi conştiente de natura mesajului ei. Prin profunzimea pătrunderii psihologice şi prin puterea de sugestie cu care capătă expresie literară, în proza lui Caragiale se află rădăcinile romanului psihologic românesc interbelic”, spune Iudita Dodu Ieremia.

   


Lansarea cărții de interviuri „Șapte zile cu Cezar Ivănescu”, de Viorel Ilișoi, în cadrul proiectului „Personalități Culturale”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe scriitorul Viorel Ilișoi, eveniment editorial care va avea loc miercuri, 16 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„L-am invitat pe scriitorul Viorel Ilișoi pentru a-și lansa o carte remarcabilă, de interviuri, <Șapte zile cu Cezar Ivănescu>. Pentru cei care nu știu, Cezar Ivănescu este unul dintre cei mai importanți și controversați scriitori ai țării, cu o viață agitată și plină de probleme – urmărit de fosta Securitate, bătut de mineri în 1990. Cezar Ivănescu este legat de Pitești, fiind trei ani angajat la revista de cultură ARGEȘ (în sediul căreia, la mansardă, a locuit), între 1969-1971. În 1971, este martor al apărării în procesul intentat de Marin Ioniță lui Gheorghe Tomozei pentru că îl dăduse afară din redacție pentru... lipsă de talent. Cezar Ivănescu era prieten și cu alt argeșean, Dumitru M. Ion. Alte amănunte le aflăm din carte și de la Viorel Ilișoi”, informează Jean Dumitrașcu.


Dialogul cu tema „Proza contemporană și viața scriitorului”, în cadrul proiectului „Învitați la ”, coordonat de poetul Virgil Diaconu, directorul revistei „Cafeneaua literară”, avându-l invitat pe romancierul Ion Lazu, din București, eveniment care va avea loc joi, 17 iulie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Ion Lazu este prozator, poet, publicist. Absolvent al Facultății de Geologie-geografie a Universităţii Bucureşti, Secţia Geologie. A debutat cu poezii în revista în decembrie 1964 şi a continuat să publice versuri şi proze scurte. A editat 20 de volume de povestiri și romane, 7 volume de poezie, literatură pentru copii, două albume de artă fotografică. Este autorul unor scenarii de film: (Premiul I, 1970), , , , . Premii literare, pentru artă fotografică şi pentru subiecte de film, cu scenariul , 1970. Premiul Opera Omnia, 2014, Filiala Proză București a Uniunii Scriitorilor din România”, informează Virgil Diaconu.


Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de scriitorul dr. Adrian Mitroi, președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Argeș, eveniment care se va desfășura joi, 17 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X