Pe 1 Iulie, despre AI cu acad. Gh. Păun!!!
Informare
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 30 iunie – 4 iulie 2025, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Lansarea volumului de versuri cu titlul „Toxic”, de Michelle Martin, eveniment editorial în cadrul proiectului cultural „Povești Pictate”, coordonat de Mihaela Viorela Martin, artist plastic și promotor cultural, luni, 30 iunie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Invitații speciali, Adriana Crăciun și Alex Crăciun, editorii cărții, care ne vor onora la eveniment, ne-au transmis următoarele aprecieri despre tânăra autoare:
mai întunecate forme ale ei. Poeziile din volum sunt scrise cu o sinceritate dezarmantă, fără podoabe inutile, dar cu o forță emoțională care nu poate lăsa cititorul indiferent. Michelle Martin reușește printr- un limbaj direct și simplu să spună lucruri grele, să atingă răni reale și să dea glas unei generații care învață să recunoască durerea din spatele unui <
Prelegerea cu tema „O istorie culturală a fructelor”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, istoricul dr. Marin Toma, eveniment care se va desfășura live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 30 iunie, de la ora 20.00.
“Fructele: o istorie fascinantă și plină de arome a omenirii. Dulci, zemoase, acre, seducătoare și tentante, sunt pline de povești, amintiri, credințe și rituri. Le regăsim în expresii artistice, în opere literare, cercetări savante, în mituri și războaie. Sunt plăcere și industrie și îi însoțesc pe oameni încă de la apariția lor pe pământ până în zilele noastre. Aduc nemurirea, vindecă boli, îmbogățesc, simbolizează iubirea, satisfac dorințe... Fructele nu au fost niciodată simple prezențe comestibile, au fost mereu încărcate cu dimensiuni istorice, științifice, intime și politice. Adevărate dovezi culturale care atestă sensurile multiple ale naturii, de la mărul biblic până la
Dialogul cu tema „Inteligența artificială”, în cadrul proiectului cultural „La Vama Vremii”, coordonat de scriitorul și publicistul Nicolae Badiu, avându-l invitat pe academicianul Gheorghe Păun, eveniment care va avea loc marți, 1 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Gheorghe Păun este matematician, informatician și om de cultură român, membru titular al Academiei Române și membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, scriitor de non-ficțiune, de popularizare a matematicii, jocuri logice și de literatură. Principalele sale domenii de cercetare sunt teoria limbajelor formale și aplicațiile sale, lingvistică computațională, calcul bazat pe ADN și calcul celular/membranar. Calculul membranar (engl. Membrane Computing) a fost inițiat de el în 1998, aceste modele purtând numele de sisteme P (engl. P Systems, cu P de la Păun). În 2016 a fost înființată International Membrane Computing Society (IMCS), http://imcs.org.cn/, al cărui președinte de onoare este. Din 2019, sub egida IMCS, Springer-Verlag publică Journal of Membrane Computing”, informează Nicolae Badiu.
Conferința cu tema „Vintilă Horia, călătorii la centrele Pământului”, în cadrul proiectului cultural „Culisele istoriei - Societăți secrete și mari inițiați”, susținut de scriitorul Cristian Cocea, directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, eveniment care va avea loc miercuri, 2 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Dialogul cu tema “La aniversare”, în cadrul proiectului “Personalități Culturale”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe prof. univ. dr. Nicolae Oprea, critic și istoric literar, președinte al Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România, eveniment care va avea loc joi, 3 iulie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„L-am invitat pe domnul Nicolae Oprea cu prilejul împlinirii a 75 de ani de viață chiar pe 3 iulie. Cu acest prilej, vom afla că Editura
Prelegerea cu tema “Nicolae Filimon și realismul narativ”, în cadrul proiectului cultural „Biografii triste și destine tragice din istoria literară”, coordonat de scriitoarea, criticul literar și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, eveniment care va avea loc joi, 3 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“În cultura română, Nicolae Filimon a fost cunoscut ca o personalitate literară a secolului al XlX-lea. Romancier, nuvelist, cronicar dramatic și muzical – un scriitor matur, sensibil evoluat, dovedind o sinteză a tendințelor ce i-au premers, recunoscut ca realizator al primului roman românesc, cu multe naivități și inabilități de construcție, dar cu valoare satirică și cu personaje realizate după tiparul maniheist, conform căruia lumea este guvernată de două principii, al binelui și al răului. Dinu Păturică, personajul lui memorabil, are valoare arhetipală. Henri Zalis, realizatorul monografiei lui Nicolae Filimon, în 1958, menționa:
Conferința cu tema “Refuzul de a capitula în fața absurdului”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură “Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe Costel Pîrnău, psiholog clinician, eveniment care se va desfășura vineri, 4 iulie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Conferința psihologului Costel Pîrnău va fi, de fapt, o rememorare a propriei vieți, după trei decenii de la un accident care i-a amputat picioarele și o mână. O viață trăită cu intensitate de un om care a trecut prin labirintul descumpănirilor. Costel Pîrnău a găsit echilibrul perfect grație puterii credinței și a incontestabilei sale vocații de a lupta cu imposibilul”, spune Leonid Dragomir.