înapoi la: Info CENTRUL CULTURAL PITESTI
Recital de folclor și dialog tematic, în cadrul proiectului „De la Vâlcea la Pitești”

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 28 august – 1 septembrie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

Prelegerea cu tema „23 August”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc luni, 28 august, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Preliminariile zilei de 23 August, lovitura de stat din 23 august și consecințele loviturii de stat vor fi aspectele pe care le vom aborda”, spune Ștefan Dumitrache.

 

Dialogul cu tema „De la Ucenicie la Măiestrie în Arta Dirijorală”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea, eveniment care se va desfășura luni, 28 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„De această dată, l-am invitat pe Tiberiu-Dragoș Oprea, prim-dirijor al Filarmonicii Pitești și co-fondator al dimensiunii artistice a acestei instituții. Va fi o discuție despre anii de formare ai muzicianului Tiberiu-Dragoș Oprea, despre sutele de concerte pe care le-a dirijat – de la cele simfonice, până la cele vocal-simfonice, de operă în concert, de operetă, de pop-opera, de cele în aer liber sau la Festivalul ENESCU”, informează Jean Dumitrașcu.

 

 

Vernisajul Expoziției Taberei Naționale de Creație Plastică – Pictură, Grafică Pitești, ediția a VIII-a, eveniment care va avea loc luni, 28 august, de la ora 16.00, în Holul Primăriei Municipiului Pitești. La tabăra organizată de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Pitești, curator Daniel Preduț, președintele U.A.P.R. Pitești, participă șase artiști plastici consacrați: Alexandru Nicolae Ispas din Alba Iulia, Gheorghe Mosorescu din Brăila, Sorin Dumitrescu Mihăești din Pitești, Nicoleta-Cristina Cărare din Bacău, Ammar Alnahhas, cetățean român de origine siriană, stabilit la București, Florentina Carmen Ilinca Chițan, din Bacău. La vernisaj va participa și criticul de artă Ana Amelia Dincă, pentru a susține o prelegere tematică.

 

 

Lansarea volumului de poezie cu titlul „Stăpâna vieții mele”, în cadrul proiectului „Medalion Cultural cu Stelian Necșoi”, eveniment care va avea loc luni, 28 august, de la ora 18.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La ediția din luna august a proiectului meu va fi lansată cea de-a treia carte de versuri a poetei Ramona Elena Enache, , volum ce conturează personalitatea autoarei și marchează evoluția și maturitatea scrierilor sale. Vom avea alături prieteni, oameni de cultură care vor da glas versurilor prin recitare și interpretare. Ca de obicei, va fi o atmosferă destinsă, cu poezie, muzică, discuții ca între prieteni. Vă așteptăm cu drag să ne fiți alături și să descoperiți/redescoperiți poezia plină de sensibilitate a Ramonei Elena Enache”, spune Stelian Necșoi.

 

 

Prelegerea cu tema “Anul cultural Cantemir: Istoria creșterii și descreșterii Imperiului Otoman”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și Istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care se va desfășura live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 28 august, de la ora 20.00.

“Din punct de vedere cultural, anul 2023 este . Din aceste considerente, lunar, în cadrul activităților culturale ale Centrului Cultural Pitești, vom organiza câte o prezentare dedicată vieții și operei marii personalități a istoriei noastre: Dimitrie Cantemir (anul acesta se împlinesc 300 de ani de la moartea sa). este scrierea care l-a făcut celebru pe Cantemir la câțiva ani după moartea sa, o variantă a ei (adaptată de traducător – englezul Tindal) fiind tipărită întâi în spațiul britanic, apoi în câteva decenii și în alte părți. Cu toate acestea, opera a fost puțin cunoscută la noi și deloc publicată până spre finalul secolului al XIX-lea, când românii au cunoscut traducerea cărții lui Tindal- mai scurtă decât originalul și modificată. A fost nevoie de încă un secol și de munca titanică a marelui Dan Slușanschi ca să ne putem bucura de această lucrare a lui Cantemir”, spune Marin Toma.

 

 

Lansarea cărții cu titlul “Epoca Postmodernismului – Riscuri,Vulnerabilități, Progres”, de Marius Andreescu, eveniment editorial în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Confluențe Literare”, coordonat de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Allora Albulescu, marți, 29 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Proiectul se desfășoară sub egida Fundației literare „Liviu Rebreanu”.

“Postmodernismul contemporan este o epocă de mari contradicții existențiale în istoria mântuirii omului și a lumii: credința coexistă cu necredința, valoarea cu non­valoarea, progresul cu regresul. Tendința dominantă este recesivă, de abandonare a raportării omului la Dumnezeu, de disoluție a valorilor perene ale dreptei credințe și culturii, de transformarea omului în individ dominat de raționalismul tehnologic și de schimbarea statutului său existențial din scop al creației într-un simplu mijloc, de pervertirea libertății cu iluziile acumulării și consumismului. În eseurile, cugetările și reflecțiile cuprinse în acest volum analizăm aspecte ale postmodernismului referitoare la om, societate, stat, cultură și credință. Postmodernismul, de regulă, este considerat un concept care definește un curent literar  sau artistic, dar și o formă de gândire specifică filosofiei din vremea noastră. Aspectul de noutate pe care îl propunem prin această monografie constă în analiza unor implicații sociale ale postmodernismului. Considerăm că postmodernismul este nu

numai un curent literar sau artistic, o caracteristică a gândirii filosofice, ci mai mult decât atât este o epocă sau un eon existențial privind omul, societatea, Biserica, dreapta credință și statul, într-un cuvânt o epocă în evoluția omului și a umanității, a culturii și civilizației. De aceea și abordarea problematicii analizate are un caracter interdisciplinar. Cugetările cuprinse în partea a doua a monografiei aparțin autorului. Dimensiunea socială, culturală și religioasă a postmodernismului este vastă și complexă, prin urmare nu poate fi cuprinsă într-o  monografie. De aceea și noi considerăm cartea pe care o propunem ca fiind o simplă introducere în temă. Ne adresăm tuturor cititorilor interesați, specialiști sau nu, să cunoască  aspecte  esențiale ale civilizației și culturii contemporane”, informează autorul.

 

Dezbaterea cu tema „Tipul constituțional Vata Dosha”, în cadrul proiectului „Ayurveda, calea către descoperire, acceptare, vindecare”, coordonat de promotorul cultural Maria Sorial, având-o invitată pe Laura Ilie, medic nutriționist, practicant Ayurveda, marți, 29 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“La a doua ediție a proiectului, invitata mea, Laura-Simona Ilie, medic, nutriționist, practicant Ayurveda, ne propune să explicăm primul tip constituțional, și anume tipul constituțional , care poate fi expus prin: aspectele de natură trupească (precum proporțiile corpului, înălțime, greutate, sistem muscular); aspectele de dinamică interioară (precum căldura corporală, focul digestiv, asimilarea, apetitul, setea); aspectele de dinamică exterioară (precum activitatea fizică, mersul, mimica, gesturile, forma și rezistența fizică).

Partea cea mai interesantă și benefică totodată este evidențierea tipului constituțional prin aspectele care țin de natura psihomentală cum ar fi: natura emoțională și afectivă, natura volitivă, memoria și spiritul de observație, gândirea, raționamentul, visele, somnul, comportamentul, relațiile interumane, convingerile, personalitatea. Alegând să te cunoști mai bine, prin această atentă observare, vei putea deveni stăpânul vieții tale, nu sclavul tendințelor tale. A te studia pe tine însuți este cheia succesului, deoarece astfel îți vei conștientiza părțile bune, precum și părțile care trebuie schimbate. În Ayurveda se explică potențialitatea fiecărei ființe, este necesar doar să ne aplecăm cu atenție și răbdare asupra noastră. Vă invităm alături de noi pentru a înțelege tipologia constituțională !”, spune Maria Sorial.

 

Lectură publică în cadrul Clubului „Cafeneaua literară”, coordonat de poetul Virgil Diaconu, directorul revistei de cultură „Cafeneaua literară”, miercuri, 30 august, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții. Vor citi din propriile creații literare poeții: Lucian Costache, Liliana Rus, Denisa Popescu, Silvestru Voinescu, Conița Lena, Virgil Diaconu.

 

Recital de folclor și dialog tematic, în cadrul proiectului „De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, având-o invitată pe Aurelia Costache, meșter popular de costume tradiționale românești, miercuri, 30 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Dezbaterea cu tema „Pasiune și dăruire”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescenți și Mentori”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, având-o invitată pe Adelina Zamfir, specializată în muzică contemporană, profesor de educație muzicală și instructor muzical al Grupului Vocal “Bujorei de munte”, din comuna Corbi, eveniment care va avea loc miercuri, 30 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Este surprinzător să constați, când vine vorba despre pasiune și dăruire, că ele se pot naște oriunde, nu au nevoie de condiții speciale sau de vreun context pretențios. Pur și simplu înfloresc, strălucesc și încântă – sufletul și privirea – cu puteri nebănuite, cu energii neanticipate. Așa au început și au crescut valoric . Povestea veritabilă a muzicii lor, cu spectacole, cu înregistrări, cu deplasări, a beneficiat de o gândire pozitivă, organizatorică și vizionară, dublate de un talent muzical pe măsură. Și dacă vorbim despre vocația formativă, Adelina Zamfir este un exemplu elocvent în acest sens. Pentru că, în prezent, ea se bucură de micuții ei soliști care, asemenea , măreț și unic, protejat prin lege, ei înfloresc, fiecare, neașteptat, uimitor și egal, cu același farmec pentru toată lumea care îi vede și îi ascultă”, spune Magda Grigore.

 

 

Simpozionul cu tema „Ziua Limbii Române”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, eveniment care va avea loc joi, 31 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Manifestarea va cuprinde prelegeri și intervenții tematice susținute de scriitori și jurnaliști argeșeni, precum și un recital muzical oferit de membri ai Grupului Folk „P620” (coordonator Andrei Bulf), din cadrul Centrului Cultural Pitești.

 

 

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X