înapoi la: Dacia
Rocada Dacia. Roboții nu sunt la poartă…

        Administrația Dacia rupe tăcerea pe marginea mitingului de revoltă al Sindicatului la adresa Guvernului PSD și a modificărilor Codului Fiscal, prin următorul comunicat de presă :

 « După publicarea Ordonanţei de Urgenţă pentru completarea şi modificarea Codului Fiscal, Automobile Dacia a comunicat în 13 noiembrie tuturor angajaţilor săi că vor fi puse în aplicare cele mai bune soluţii  pentru a le proteja veniturile. Automobile Dacia nu este în niciun fel asociată mişcărilor de protest care sunt organizate la iniţiativa  organizaţiilor sindicale, entităţi juridice independente. »

         Mesajul de mai sus atestă faptul că patronatului Dacia nu i-a fost indiferentă percepția Guvernului Tudose, potrivit căruia, mitingul Sindicatului ar fi fost susținut de Administrație. Comunicatul de presă este atent formulat, sec, la obiect, concis, fără echivoc! Un mesaj lapidar emis cu profesionalism, prin care Administrația Dacia face două mișcări. Una în față, prin care lasă Sindicatul în ofsaid…și una în spate prin care dorește să asigure Guvernului de onestitate….O mutare de șah ticluită în “Laboratoarele de Afaceri Publice” ale Renault! O rocadă pe eșichier, prin care regele se pune la adăpost, iar tura este plasată pe câmpul de luptă, cu grade suplimentare de libertate în atac. Cine știe șah pricepe. E un fel de a spune: “Prietenii știu de ce… “

        Premierul Tudose a avut o ieșire extrem de dură la adresa Renault și a multinaționalelor în general, cu privire la modul în care ingineresc financiar profitul din țară an de an…Eu unul l-am admonestat cu nerv pe premierul Tudose (Vezi articolul “Dacă Tudose ar da un interviu de angajare la Dacia…”). Nu dau înapoi nimic din ce am zis. Remarc însă că Renault dispune de un mecanism diplomatic cu care chiar știe să relaționeze, potrivit intereselor proprii. E foarte corect!

        Adevărul este că nu trebuie să ne facem noi griji, că, vezi Doamne, pleacă Renault din România și ne lasă pe drumuri din cauza PSD-ului…Nu pleacă!  Atâta timp cât Renault obține profitul scontat nu pleacă de niciunde! PROFITUL este singurul lucru de care depinde prezența unei investiții străine în România și oriunde în altă parte! Nicio multinațională nu este dispusă la acte de caritate, la măsuri de protecție socială…și la alte parascovenii din astea. Banii! Banii și numai banii contează! E drept că banii se fac cu oameni și în acest sens, oamenii sunt instrumentați ca atare.

        Apropo de oameni, Renault, ca oricare altă multinațională, odată ce a descoperit caracteristicile salariaților români, e foarte greu să mai renunțe la ei. Bine, putem corect vorbi despre pregătirea profesională, dar ar mai fi o caracteristică benefică mai ales în zona managerilor pentru multinaționale! E vorba despre disponibilitatea excesivă a românilor ajunși pe funții înalte de a se pune în slujba intereselor companiei, dincolo de cerințe, uitând “și de mamă și de tată…” ca în vorba aia cu “țiganul când ajunge împărat”, dacă mă înțelegeți ce vreau să spun…  ”Niște țărani! ”, o sintagmă titlu de roman, pe care aș parafraza-o cu “Niște roboți…” titlu de articol. (Nu pentru acesta!).

        Săracul (Prins nevinovat în menghina ticăloasă a presei… ) primarul de la Mioveni nu a știut el că roboții nu sunt la poarta Uzinei (Se referea la roboții din Secția Presaj, aflată la Poarta 3!). Roboții sunt pe funcții, câteodată! Și dacă “băieții mai și plâng...” potrivit "Holograf"roboții nu plâng niciodată! Că veni vorba.

        Aș putea dezvolta mult acest subiect, dar la ce bun?! Nu ajută la nimic. Doar așa de dat cu basca de pământul vândut…, în Piața Muncii…sau de bătut copiii în fața unei case retrocedate...

NICOLAE BADIU

  

      

Site-uri conexe: Badiu - EuroPress | Facebook | Blog
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii. X